32- годишна жена роди на паркинга на болницата във Велико Търново

32- годишна жена роди на паркинга на  болницата във Велико Търново

32- годишна жена роди на паркинга на областната болница във Велико Търново. Екип от лекари, акушерки и неонатолози извършиха раждането при полеви условия.

Всичко се случило в петък следобед, когато разтревоженият баща  паркирал на новия паркинг на болницата и хукнал да търси помощ.
В бързината, докато се ориентира, по коридорите срещнал д-р Мария Росенова, която е първа година специализант в хирургичното отделение.

„Бях на консулт в Спешно отделение и докато се прибирах към хирургията, мъжът ме спря, каза че търси спешно помощ, тъй като жена му ражда на паркинга“, разказва д-р Росенова.

Младата лекарка веднага изтичала  след мъжа, а за късмет на място се озовала и Петя Друмчева, която трета година учи за акушерка и поема дежурства в Спешно отделение като болногледач.

„Веднага извикахме колегите от АГ отделението, на тях им отне не повече от 2-3 минути, за да слязат. Заварихме жената на задната седалка, главата и раменцата на бебето вече се бяха подали, а секунди по-късно поехме детето в ръцете си. Хванах го, завъртях го, както е по правилата и то изплака. Колежката Петя Друмчева помогна страшно много, притискаше пъпната връв докато колегите слязат“,  споделя д-р Росенова.  Тя разказва, че в университета се изучава акушерство и гинекология, но този момент се е сблъсквала с раждане само на теория.

Мигновено на място пристигат д-р Валериева и акушерка Севдалина Илиева, които поемат грижата за жената, а д-р Галя Николова – детето.
Бебето е момиченце. Има две имена – българско Илиана  и турско Мелек. Тежи 2560 кг.  и е висока 47 см.
Това е четвърто раждане за майката Калинка Пенева. Тя е от град Сливен, където сега живеят първите й три деца и споделя грижите за тях с първия си съпруг. Любовта обаче е отвела в стражишкото село Сушица, където ще отглеждат малкото момиченце.

„Имах болки, но не бяха толкова силни, явно бая съм чакала. Тръгнахме в болницата, но докато стигнем я родих в колата. Благодаря много на лекарите, на акушерките, че ми помогнаха и са толкова грижовни. Да са живи и здрави и да помагат на хората“, разказва Калинка.

Бебето е добре и е спокойно, казва  още щастливата майка. Днес те бяха изписани, а жената споделя, че  си мечтае децата й да бъдат щастливи и не крие, че би се радвала някои от тях да поеме по пътя на медицината. Категорична е, че това е най-голямото богатство на човек и уверява, че в България не е нито толкова трудно, нито невъзможно да се отгледат четири деца.

в.Труд,автор Веселина Ангелова

Коментари към новината

Още новини от Здраве