Банскалии се преклониха пред духовния подвиг Паисий Хилендарски

Банскалии се преклониха пред духовния подвиг Паисий Хилендарски

Празнични камбани бият в Банско в чест на безсмъртния възрожденец Паисий Хилендарски. Навършиха се 302 години от рождението на най-славния банскалия, 62 години от канонизирането му за светец. Написаната от него История Славянобългарска стана на 262 години.

Хората в града под Пирин днес си честитиха празника пред величествения паметник на Паисий. Местната власт сякаш загърби честването тази година, но църквата и Музейният комплекс в Банско организираха мероприатия в негова чест.

 

Десетки банскалии от рано тази сутрин се отправиха към Духовно- историческия център "Паисий Хилендарски", където е преписът на „История славянобългарска”, съхраняван в точно копие на килията му в Хилендарския манастир.

Паисий Хилендарски, често наричан още Отец Паисий, e български народен будител, духовник и светия, автор на „История славянобългарска“. Изразените в труда му идеи за национално възраждане и освобождение на българския народ карат много учени да го сочат за основоположник на Българското възраждане. Канонизиран е за светец с писмен акт на Светия синод на Българската православна църква през 1962 година и паметта му се отбелязва на 19 юни

 

Коментари към новината

Още новини от Общество