Мащабно разселване на полудиви патици в ЛРС Благоевград

Мащабно разселване на полудиви патици в ЛРС Благоевград

2450 полудиви зеленоглави патици бяха разселени във водни басейни на територията на ловното сдружение в Благоевград.

 

„Такова масирано разселване на водолюбиви пернати – сподели Иван Василев, председател на сдружението – скоро не сме извършвали. Това изискваше пълна мобилизация и участие на ловците от половината дружинки. Изключително съм доволен от участието на председателите на дружинките в Логодаж, Селище , Симитли и служители на Регионалната дирекция на горите в Благоевград”

 

Патиците са в отлична кондиция и въпреки високите температури по време на транспортирането загуби няма.

 

Те са доставени от стопанството на фирма „Сокол-БЛРС“ във Враца и са 60- и 90-дневни, което гарантира бързото им приспособяване към новите условия. Партиди от тях бяха пуснати в блатото на Обел, яз. Стойковци, Бучино, водоеми на Долно Българчево, Проевски чифлик, Четирка, Бистраците и подходящи водни басейни край Симитли.

През последните години сдружението в Благоевград предприема широкомащабна програма за разселване на различни видове пернати, които са реална алтернатива на лова на дива свиня, а възстановяването от щетите на африканската чума по тях е много бавно и несигурно.

 

Ръководството на ЛРС-Благоевград непрекъснато заостря вниманието на ловците за безкомпромисна борба с различните видове хищници и първоначалното подхранване на птиците на специални платформи във басейните.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество