Каква е хранителната стойност на една чаша кафе?

Каква е хранителната стойност на една чаша кафе?

Всички знаем, че ободряващите свойства на кафето се дължат на съдържащия се в него кофеин, който според вида на напитката и нейния състав може да варира от 0 до 500 мг.

Но кофеинът не е единствената съставка, която прави кафето ободряващо и здравословно. То е чудесен източник и на редица полезни хранителни вещества. За щастие, много от тях успяват да преминат от кафените зърна в крайната напитка.

Хранителни вещества в кафето и ефектът им

С богатото си съдържание на хранителни вещества кафето може да подобри работоспособността ни и да намали риска от появата на редица здравословни проблеми. Доказани са положителните му ефекти върху сърцето, зъбите, способността за запомняне, освобождаване от стреса и др.

Дори само с една чаша хубаво кафе със стандартни размери от 240 мл ще осигурите за организма си следните хранителни вещества:

  • витамини от В групата като В1, В2, В3 и В5;
  • фолиева киселина;
  • манган;
  • калий;
  • магнезий;
  • фосфор и др.

Някои от тях представляват 1,2 или 3% от необходимия дневен прием, а други като витамин В5 и витамин В2 са съответно 6 и 11%.

Дори тези стойности да не изглеждат особено впечатляващи, ако ги умножите по броя на чашите кафе, които обикновено пиете, може да се окаже, че сте добавили значителна част хранителни вещества към дневния си прием.

Не трябва да забравяме и високото съдържание на хлорогенна киселина, която е основен антиоксидант и намалява възпаленията и оксидативния стрес. Чаша кафе съдържа от 7 до 15% хлорогенна киселина. Както тя, така и останалите антиоксиданти от групата на полифенолите оказват защитен ефект против сърдечно-съдови и онкологични заболявания, Паркинсон и др.

Поради растящия брой научни доказателства, подкрепящи ползите от пиенето на кафе, то дори се препоръчва и в много режими за здравословно хранене.

В същото време за тези почитатели на кафето, които редовно следят приема си на калории, е важно да знаят колко калории има в едно кафе. Това може да им помогне при вземане на решение дали да продължат да го приготвят по същия начин както досега, или да променят навиците си.

Калориите в чаша кафе

Мерната единица калория представлява показател за количеството енергия, получена от храните и напитките. Всеки човек има различни калорийни нужди, а факторите, от които зависи това, са полът, възрастта, теглото, общото здравословно състояние, физическата активност и т.н.

Необходимият дневен прием на калории при жените е средно 2000 ккал, а за мъжете – 2500 ккал.

Чистото кафе на практика е без калории, като в чаша черно кафе с обем 240 мл те са само 2.

При други видове кафета калориите може да са малко или много завишени. Тъй като кафе американо например е просто чисто кафе, разредено с повече вода, калориите остават 2. При еспресото без добавки също са 2, а при двойното се увеличават съответно на 4.

Ако обичате капучино, с чаша от тази млечна напитка ще приемете 65-75 ккал, с чаша лате макиато – от 90 до 110 ккал, с чаша турско кафе – около 12 ккал.

Основни фактори за повишаване на калориите в кафето са добавките – мляко, захар, сметана и др. Само лъжичка захар ще добави към напитката 25 ккал, течната сметана – 95 ккал, пълномасленото мляко – 30 ккал и т.н.

Калоричността на напитката зависи и от количеството вода и времето за приготвяне. Колкото по-малко вода има в нея, толкова по-висока е калоричността му.

За хората, загрижени за калорийния си прием, най-подходящо е черното неподсладено кафе. Вариант за намаляване на калориите, ако все пак не можете без добавки, е да използвате растително или ядково мляко и стевия вместо захар.

Закупувайки кафе – на зърна или мляно, може да изчислите хранителната му стойност, като използвате предложената информация за енергийните показатели на продукта.

Коментари към новината

Още новини от Общество