Зоопаркът в Благоевград става Гора на мечките и вълците

Зоопаркът в Благоевград става Гора на мечките и вълците

Община Благоевград възложи на екип от специалисти разработването на стратегия за разширяване на зоопарка и превръщането му в „Гора на мечките и вълците“. Това съобщи на встъпителна пресконференция по изпълнявания проект „Техническа помощ за инвестиции в зоологическата градина в Благоевград“ секретарят Десислава Витанова-Кехайова.

Това е един от представените преди месец два варианта за бъдещето на зоологическата градина, разработени от експертен екип, които предвиждат създаване на условия за консервационни дейности с цел запазване на популацията на защитени местни видове.


Първият предвиждаше обединяването на зоопарка с част от ботаническата градина, а вторият – да бъде разработена стратегия за обновяване на зоопарка на съществуващата в момента територия. Избраният вариант за развитие на зоопарка предвижда приобщаване на част от ботаническата градина към него и създаване на „Гора на мечките и вълците“, т.е. обособяване на местообитание за мечки, местообитание за вълци с възможности за изтегляне на вълците в отделна територия, където достъпът на мечки е невъзможен.

В период на неактивност на животните достъпът на вълците до бърлоги и леговища също се ще ограничава. В стратегията ще бъде заложено цялостно осъвременяване на облика на зоопарка, изграждане на местообитания и рехабилитационни зони за рис и дива котка. Ще бъдат обособени и иновативни съоръжения като волиери. Между огражденията на мечките и вълците, рисовете и дивите котки върху площ от 2000 кв. м, ще бъде изграден леснодостъпен модерен ветеринарно-медицински блок, в който ще се полагат всички необходими здравни грижи за животните.

 

На мястото на клетките за зайци и пилета ще се разположи многофункционална сграда с експозиционни зали, в които любителите на животните ще могат да се докоснат до необятния свят на насекомите, таралежите и други малки видове.

В сградата ще има и Образователен център със зали, демонстрационна площадка, лаборатория и директен достъп на посетителите до животни, което дава възможност за провеждане на зелено училище.

 

Приложение с добавена реалност за смарт устройства ще предоставя допълнителна информация за животните. С обновяването и модернизирането на зоопарка в Благоевград освен че ще бъдат подобрени условията за обитание на животните, се очаква повишаване на туристическия поток и на годишните приходи.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество