Събота е най-натовареният ден за пътуване до Гърция през ГКПП-Кулата-Промахон

Събота е най-натовареният ден за пътуване до Гърция през ГКПП-Кулата-Промахон

Събота се оказа най-натовареният ден за пътуване до Гърция през ГКПП-Кулата-Промахон. Тогава се образуват и големите задръствания и километрични опашки. Наша проверка показа,че проблема идва от шофьорите на леки автомобили,които заради големия трафик навлизат в лентата на автобусите и тировете. А там проверките са по принцип по-бавни и това води до натрупване на превозни средства и образуване на колони. Иначе самата гранична проверка става много бързо.

Миналата година преди граничния пункт имаше пост, който сортираше автомобилите, автобусите и тировете, което създаваше някакъв ред. Сега обаче този пост го няма и се разчита на съвестта на шофьорите на леки автомобили, да оставят коридор за тежките МПС. Това обаче не се случва, тирикати водачи се мушкат в отбивките за бензиностанциите, обикалят ,за да се включат отново в колоната и пререждат по този начин поне десетина коли. Често обаче те влизат в коридора на тировете и след това няма как да излязат и да се влеят в лентите за автомобили. Така се получават задръстванията.Така чакането е поне 2 часа в колона.

В събота по принцип пътуват и най-много туристи от София,Благоевградско и Кюстендилско. Хиляди автомобили поемат за уикенд на Бяло море, това стана традиция за столичани. Хиляди пътуват и през събота и неделя с еднодневните автобуси до морето. Оказва се,че е по-евтино да идеш с автобус за ден до Гърция, отколкото да избереш байсен в района. Сумарно цените излизат същите,  но не е същото да бъдеш на басейн или море.

Самите гърци признават,че тази година са учудени от удвоения наплив на български туристи. Признават, че едва смогват с персонал за обслужването на плажните ивици. Затова масово наемат ученици за работа, плащат им по 700 до 800 евро. Заради масовата инвазия на българи в Северна Гърция има работодатели например на големи магазини и заведения, които плащат курсове за обучение на български език на персонала си, за да постигнат по-висок резултат в обслужването. Това лято нашенци загърбиха родното море и избраха да пътуват до Гърция, особено семействата с деца. Българите казват, че причините са много като се почне от безплатните паркинги, евтината плажна ивица, ниските цени на нощувките и се стигне до по-доброто обслужване.

автор ПИРИН NEWS.com

Коментари към новината

Още новини от Общество