Разширението на АМ "Струма" готово!

Разширението на АМ Струма готово!

До неделя трябва да бъде завършено разширението на магистрала "Струма" край Симитли. Очаква се с отварянето на допълнителната лента от 600 метра в посока София да облекчи трафикът на едно от най-натоварените кръстовища в региона, където се събира трафикът от Гърция и Банско.

Натоварен трафик и изнервени шофьори, чакащи в колона при опасно високи температури. Това е гледката, на която през последните години ставаме свидетели в района на Симитли всяко лято, както и в края на всяка поредица от почивни дни.

"Всички знаем, че трафикът на кръстовището на пътния възел е много голям. За това каквото е възможно в рамките на тази година ще бъде извършено за облекчаване на трафика, работи се в тази посока и предстои да бъде облекчен поне летният трафик", заяви инж. Виолета Коритарова, служебен министър на регионалното развитие и благоустройството.

"По принцип няма да има това нещо, което се получава, тези тапи и да не могат хората да се приберат по къщите си, особено в трите квартала, които са от другата страна на реката", допълни Апостол Апостолов, кмет на община Симитли пред БНТ.

Шофьори, които често се налага да минават през критичния участък, не са оптимистично настроени.

Разширението на едното платно на магистрала "Струма" в района на Симитли е началото на подготовката за изграждане на последния етап от високоскоростния път през Кресненското дефиле, каза председателят на АПИ Йордан Вълчев.

"Една година е етапът проектиране. Ние не можем да пуснем строителство преди да имаме проектиране, проектирането е много тежко, това е един от най-тежките участъци високо в планината, много съоръжения, тунели", каза още Йордан Вълчев, председател на Управителния съвет на АПИ.

Участъкът през Кресненското дефиле е единственият непостроен от магистрала "Струма", за който се водят спорове от години.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество