Световните медии се възхитиха на откритата край Петрич статуя на бог Хермес

Световните медии се възхитиха на откритата край Петрич статуя на бог Хермес

"Археолозите в България са открили добре запазена мраморна статуя на бог Хермес, пратеникът на боговете в гръцката митология. Откритието е направено по време на разкопки на римска канализация на мястото на древния град Хераклея Синтика в Югозападна България". С тези редове започват редица публикации в световните медии. Британските медии Reuters, The Guardian, гръцките Proto Thema, Kathimerini, дори руските, като "Известия",  публикуваха обширни материали за българската находка.

"Откритието е направено по време на разкопки на римска канализация на мястото на древния град Хераклея Синтика в Югозападна България, близо до границата с Гърция", подчертават гръцките медии.


"Според професора по археология Людмил Вагалински, който ръководи разкопките, след като земетресение разрушава гъсто населения град около 388 г. от н.е., статуята е внимателно поставена в канализацията и покрита с пръст", пише Reuters. Руските медии подчертават, че "статуята е скрита от християните".

"Главата (на статуята) е добре запазена. Тя е в много добро състояние. Има някои пукнатини по ръцете", цитират думите на проф. Вагалински. "Статуята ще бъде пренесена в Историческия музей в Петрич", допълни професорът.

"Хераклея Синтика е голям град, основан от гръцкия цар на Македонското царство Филип II между 356 г. пр.н.е. и 339 г. пр.н.е.", припомня Kathimerini.


Археолозите твърдят, че жителите на Хераклея Синтика вероятно са се опитали да запазят статуята дори след като християнството е установено като официална религия в Римската империя.

След земетресението Хераклея Синтика изпада в бърз упадък и е изоставена около 500 г. след Христа.

Коментари към новината

Още новини от Общество