Община Петрич събра и извози над 25 тона изхвърлени гуми, води се неравна битка с ромите събиращи медни жици

снимка-община Петрич
снимка-община Петрич

Община Петрич събра и извози рекордните над 25 тона изхвърлени автомобилни гуми. Те са събирани от  нерегламентирани места през последните две години.

Това е поредната партида събрани стари гуми, които ще се извозват до специализирани предприятия за рециклиране и оползотворяване.

 Част от гумите са събирани от служители на Общината, а други са струпвани край депото от граждани и фирми – незаконно.

Община Петрич прави пореден разход, за да не се стига до палежи на гумите в полски райони, каквато практика има от години. Голямото количество гуми е пазено при депото за битови отпадъци според правилата за пожарна безопасност, особено през последните седмици на високи температури.

 Община Петрич води от години неравна битка с ромите ,за да спре непрекъснатото масово палене на гуми,което води до редовно обгазяване на града.  Ромите чрез горене извличат от гумите медни жици и ги носят на вторични суровини. Цялото петричко поле в посока Кулата е съсипано от незаконната дейност на стотици ромски семейства, които живеят в района и от това се препитават. Другият източник на замърсяването са вносителите на втора употреба гуми, голяма част от които се изхвърлят на нерегламентирани сметища. Проблемът датира от над 20 години.автор-Пирин Нюз

 

Коментари към новината

Още новини от Общество