Развети трибагреници и дълги хора на кукерски банкет в село Градево

Развети трибагреници и дълги хора на кукерски банкет в село Градево

Кукерските банкети в симитлийско продължават. На 6 юли и кукерската група на село Градево събра жители, приятели и гости на селото за да почетат традицията, която кметът на селото Николай Филимонов възобнови преди 2 години.

Традициите са на почит в община Симитли и ревностно се пазят от своите последователи и поддръжници, и както казват хората в общината за всичко трябва мерак и желание. Е, мерак и желание не липсва и на организаторите на банкета в Градево, които започнаха празника със специално изработен кът, а българките, които носят дълбоко в сърцето си традициите, бяха облечени с красиви, цветни носии.

Дълги хора изпълваха красивата поляна до църквата, масите отрупани с вкусни гозби приготвени от организаторите, а майстор готвач бе сготвил няколко казаха курбан. За най-веселите и най-игривите имаше оркестър с жива музика, който не спираше да изпълнява музикалните желания на всички присъстващи и вдигаше градуса на настроението.

Празникът на селото бе уважен от кмета на община Симитли Апостол Апостолов, председателя на ОбС – Симитли Вилимир Александров, кметове на съседни села, както и близки и приятели на кукерската група от село Градево.

По повод добрата среща и красивия празник в селото, кметът Николай Филимонов поздрави всички присъстващи, като благодари на хората, които винаги са до него и добави - „Нека осъществяваме всички мечти за село Градево, селото да става все по-голямо и по-голямо. Бъдете живи и здрави! Бог да пази Градево! Бог да пази България!“.

Празничната вечер продължи със заря, която озари небето над селото, както и с много хора и настроение.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество