Пожар бушува на границата със Северна Македония, опасно близо е до Петрич

Пожар бушува на границата със Северна Македония, опасно близо е до Петрич

Голям пожар,  възникнал на територията на Северна Македония в Огражден планина, навлезе в наша територия , в района на Петрич. Огънят е засегнал около десет декара площ от територията на България в района на границата ни близо до Петрич.

Петричани изкараха кошмарна нощ,  виждаха от домовете си пламъците и  признаха, че са се уплашили  сериозно.

След като получават сигнал за пламналия огън в съседната държава, горски служители и пожарникари се отправят към границата, където се разполагат, за да не бъде допуснато навлизането на територията на България. 

През нощта са предприети действия по запалване на насрещен огън и опожаряване на голи площи, което да спре навлизането на пожара. След тежката нощ македонците са изпратили хеликоптер, за да  се огледа мястото.

Директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ Валентин Василев каза, че от българска страна е направена ивица и има дежурство от автомобили по самия периметър на разпространение. Очаква се багер да разшири направената ивица. Пожарникарите от българска страна държат постоянна връзка с колегите си от Северна Македония. 

Междувременно 65 декара са засегнати при пожар в частна горска територия в Осогово. Там борбата с огъня продължава. Локализиран е и пожар в землището на село Фролош, там засегнатата площ е 20 декара, от които 10 са с върхово опожаряване.

 

Коментари към новината

Още новини от Право и ред