Броени дни до Лятна филмомания Банско 2024

Броени дни до Лятна филмомания Банско 2024

По традиция, и тази година Банско филм фест ще покаже под звездното небе на град Банско и Пирин планина селекция от най-добрите планинарски, приключенски и екстремни филми през последната година. Това ще се случи на 25, 26 и 27 юли на централния площад „Никола Вапцаров“,  прожекциите с вход свободен започват в 21:00 ч.

В програмата на фестивалния филмов маратон зрителите ще се докоснат до най-доброто от световното приключенско, планинарско кино с 11 филма от Полша, Италия, Австрия, Франция, Исландия, САЩ, Великобритания, България, Канада и др. Ще се пренесат с главните герои в най-отдалечените точки на Планетата от Гренландия до Мароко, от Каракорум до Бафинова земя. 

Акцент в програмата е филмът с награда на Община Банско - „По стъпките на Карим“, за първия женски отбор по алпинизъм в Балтистан -  държава, в която жените рядко имат възможност да решават сами какво да правят с живота си. Програмата ще завърши с филма „Гранд Каньон“  - история за преминаването на най-екстремната река Колорадо, на чийто фон буйните води на бързеите разкриват древната история на Земята.

Лентите в програмата на „Лятна филмомания под звездите 2024″ представят още много уникални кадри и герои - най-известните приключенци в света. В продължение на три дни  филмовото изкуство ще представи природа, история, приключения, пътешествия, ски, алпинизъм, катерене, парапланеризъм, колоездене, каяк  и др.

При дъждовно време прожекциите ще се проведат в Голямата зала на Читалище „Никола Вапцаров“. Вход свободен!

 

Коментари към новината

Още новини от Общество