Един загинал, двама в неизвестност и ранена жена, равносметката от взривовете в Елин Пелин

Един загинал, двама в неизвестност и ранена жена, равносметката от взривовете в Елин Пелин

Един загинал, двама в неизвестност и тежко ранена млада жена, това е равносметката от взривовете на складове за пиротехника в град Елин Пелин.

Починалият  е доц. Петър Шишков, преподавател в Минно-геоложкия университет, е загиналият мъж при взривовете в складовете за фойерверки край гара Елин Пелин.

49-годишният доцент е представител на гилдията на пиротехниците в България, дизайнер на шоу програми с фойерверки. Един от последните пиротехнически спектакъл, по които е работил, е музикална заря за жителите и гостите на Елин Пелин преди месец.

Неговото изгаряне е било  съвместимо с живота и лекарите дават добри прогнози при 35%,  но той е бил много тежко обгазен и затова не е успял да се пребори за живота си. 

Доц. д-р инж. Петър Кръстев Шишков е главен асистент в катедра "Подземно строителство" при МГУ "Св. Ив. Рилски". Освен с преподавателска дейност има опит с участия в научно-изследователски екипи в направление "Взривна техника и технологии" и консултантски услуги в сферата на взривните дейности и пиротехниката.

Състоянието на неговата 20-годишна дъщеря, която снощи бе приета с 85% изгаряния в "Пирогов" е тежко. Състоянието й е несъвместимо с живота.  

"Много тежко изгаряне е при момичето, с много лоша перспектива. Битката продължава, неравна, но продължава", заяви проф. Николай Габровски от "Пирогов". 

Още двама души са в неизвестност, сред които е сина на собственика на складовете, според информация на министъра на вътрешните работи.

Вътрешният министър Калин Стоянов каза кога евакуираните от района на взривените складове край Елин Пелин ще могат да се върнат по домовете си. "Експерти ще вземат решение кога да започне работа по охлаждане. Едва тогава евакуираните ще може да се върнат по домовете си", уточни Стоянов, който от близо 15 часа е на мястото на инцидента.

"Пожарникари и полицаи от вчера са в района на тежкия инцидент край Елин Пелин и правят всичко по силите си за овладяване на ситуацията.

15 часа след първия взрив намалява силата на взривните вълни, но все още има силно горене в складовата база за пиротехнически изделия.

Армейските бронирани автомобили успяха да достигнат до възможно най-близката безопасна зона. Не е засегната сградата, в която по първоначални данни се съхранява над 2 кг тротилов еквивалент.

Цялата нощ и към момента извършваме облитания с дронове. Включват се и хеликоптери на армията. Експерти ще вземат решение кога да започне работа по охлаждане.

Едва тогава евакуираните ще може да се върнат по домовете си. Полицаите ще се погрижат хората да бъдат уведомени при първа възможност.

Полицията все още не допуска никого в отцепения периметър. Нека цивилни на този етап се въздържат от придвижване към района.

Дистанционните коментари и оценките за действията от разстояние са несериозни. Има време за анализи, предстои дълго и тежко разследване, което ще изяснява всички факти и обстоятелства около този тежък инцидент, с един загинал до момента.

Съболезнования към близките на починалия късно снощи мъж", написа Стоянов.

 

 

Коментари към новината

Още новини от Общество