Калин Стоянов за пожара на българо-гръцката граница: Всички са знаели за минното поле, не разбирам защо не са взети мерки то да бъде изчистено

Калин Стоянов за пожара на българо-гръцката граница: Всички са знаели за минното поле, не разбирам защо не са взети мерки то да бъде изчистено

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов даде уверение, че се знае къде точно се намира минното поле, което създава затруднения за гасенето на пожара по българо-гръцката граница. Пред журналисти той отново заяви, че от българска страна няма да бъде допуснато човешки крак да стъпи там, където има мини, предаде репортер на "Фокус“.

"Именно това ни затруднява най-много да бъдем точно на терена, в най-голяма близост. Мисля, че минното поле не е много далеч от пожара, ситуацията се контролира. Тук най-важното е живота и здравето на хората на терен. Когато всичко приключи, максимално бързо на ниво двете държави (бел. на ред. - България и Гърция) да се седне на маса и да се реши кога ще се започне, веднъж завинаги, да се премахне това минно поле, за което всички знаят, но аз лично не разбирам защо досега не са взети мерки, то да бъде изчистено“, каза още министър Стоянов.

Той коментира, че не може да каже какви точно са мините, които има в района. Стоянов обясни, че по принцип те са два вида - противотанкови и противопехотни.

"Аз лично не знам какви са. Може и двата варианта. Едните се задействат при едни килограми, другите при други“, допълни той.

По-рано днес премиерът Димитър Главчев и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов пристигнаха в района на пожара, за да проверят на терен каква е ситуацията. Припомняме, че от думите на министър-председателя стана ясно, че огънят е навлязъл на българска територия. Днес се очаква в България да пристигнат два френски самолета, които утре и други ден ще се включат в гасенето.

На въпрос, свързан с това какво се случва с хеликоптерите на Министерството на отбраната и ще се включат ли и днес в борбата с огнената стихия, премиерът Главчев отговори, че най-вероятно това няма да се случи.

"Има една особеност, че когато си изпълнят летателните часове, имат забрана да летят. Молбата от МО беше много прецизно да се използват хеликоптерите. Очевидно е, че ще имаме нужда и тук от тях. В момента, в който има възможност да се включат, ще се включат. Сега ше дойде хеликоптер на Гранична полиция, който заедно с представител на пожарната, ще огледат отгоре каква е ситуацията и ще могат да преценят какви най-адекватни действия да се предприемат“, каза още той.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов от своя страна потвърди казаното от премиера и добави, че най-вероятно днес българските хеликоптери няма да се включат в гасенето на пожара по българо-гръцката граница.

"Предполагам, че утре и наш хеликоптер ще се включи. Надявам се, че с двата самолета от Франция и с помощ от Гърция ще има обилно количество вода, с което ще се облива. За съжаление не само днес, но и през следващите 10 дни го дават много горещо. Реално пожарът вече е на наша територия, на около 50 метра от границата, има фронт максимум от около километър, но теренът е скалист и трудно достъпен. Имаме екипи на съответните просеки, където може да противодействаме на пожара. Само със самолети и хеликоптери, колкото и да са те на брой, не може да потушим пожара. Трябва да има и физическа сила, наземна, която са именно пожарникарите, горските и военните. Ще разчитаме на всичко“, прибави той.

Попитани – ще успеят ли нашите огнеборци да удържат фронта, предвид на това, че няма да получат помощ по въздух от българска страна, премиерът Главчев и вътрешният министър Стоянов заяви, че ще се направи всичко възможно.

Те добави, че от гръцка страна също се работи активно за справяне със ситуацията.

След обхода в района на пожара, двамата ще се отправят към ГКПП "Кулата – Промахон“. Целта им е да проверят каква е ситуацията там, а поводът – колоните от автомобили, които се образуват почти ежедневно на пункта.

По думите на министър Главчев най-доброто решение за справяне със ситуацията е сухопътния Шенген. Той увери, че се работи по това България да бъде приета.

Министър Стоянов пък добави, че сравнено с предходни периоди и години, през тази ситуацията е сравнително по-спокойна, като изчакването на пункта е около 20 – 30 минути.

От думите им стана ясно, че на денонощие през пункта преминават по около 5 000 автомобила.

Ливия Кукова , агенция Фокус

Коментари към новината

Още новини от Общество