Екстрадират във Франция благоевградчанин, който участвал с други двама в поругаването на Мемориала на жертвите на Холокоста в Париж

Екстрадират във Франция благоевградчанин, който участвал с други двама  в поругаването на Мемориала на жертвите на Холокоста в Париж

Окръжна прокуратура - Благоевград изпълнява Европейска заповед за арест (ЕЗА) на Прокуратурата в гр. Париж, Република Франция.

Тя е издадена на 19.07.2024 г. срещу българския гражданин К.М. във връзка с наказателно производство за участие в организирана престъпна група, унищожаване и повреждане на чужда вещ след предварителен сговор с други лица по етнически, расови и религиозни подбуди.

На 25.07.2024 г. служители на ОД на МВР Благоевград са задържали в Благоевград за срок от 24 часа българския гражданин К.М., на 27 години. Преписката е докладвана в Окръжна прокуратура - Благоевград.

Наблюдаващият прокурор от ОП - Благоевград е постановил задържане на лицето за срок до 72 часа.

В материалите по постъпилата ЕЗА, издадена от френските власти, е посочено, че К.М. е съучастник в престъпните деяния, извършени във френската столица. В ранните часове на 14.05.2024 г. на стената на Мемориала на жертвите на Холокоста в гр. Париж и върху сгради в 4-ти и 5-ти район били изрисувани 35 червени ръце - символ, изразяващ линчуване на израелските граждани-резервисти в гр. Рамала през 2000 година.

В хода на разследването на деянието във Франция са били иззети записи от камери за видеонаблюдение. При изследването на съдържанието им са били установени извършителите на престъплението. И тримата извършители са от Благоевград, единия е задържан в Благоевград, втория в Хърватия,а третия още е в неизвестност.

Днес, 29.07.2024 г., Окръжна прокуратура - Благоевград внесе искане в Окръжен съд - Благоевград за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стажа“ спрямо К.М., издирван от компетентните власти на Франция.

Съдът прие доводите на прокурора от Окръжна прокуратура – Благоевград за наличие на опасност К.М. да се укрие с цел да осуети и да избегне наказателното преследване във Франция и му наложи мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Предстои образуване на съдебно производство за разглеждане на ЕЗА.

 

 

Коментари към новината

Още новини от Право и ред