Красимир Герчев-Паметта е жива: 121 години от Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание

Красимир Герчев-Паметта е жива: 121 години от Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание

Паметта е жива: 121 години от Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание – тържествен ритуал и концерт на ансамбъл „Пирин“ на ВТОРИ август


На 2 август (петък), от 11:30 часа, с тържествен ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника на героите в м. Предел се прекланяме пред загиналите за свободата в Илинденско-Преображенското-Кръстовденското въстание.
Тържествен ритуал по полагане на венци и цветя в знак на признателност по повод 121 години от избухването на Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание ще се проведе с участието на почетен караул от Трето бригадно командване, Мъжка фолклорна група – с. Баня, граждани и гости.

На 2 август, от 20:00 часа, на площад „Преображение“ в Разлог, премиерен спектакъл ще изнесе една от най-красивите емблеми на Пиринския фолклор и на България – ансамбъл „Пирин“. За първи път пред разложката публика ансамбълът ще представи постановката „Слънце да огрее“, посветена на Илинден.

Делото на илинденци е миг от дългата история на Разложкия край. През 1903 г. в с. Смилево, Битолско на Илинден е поставено началото на Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание. То продължава в Одринско на Преображение и завършва в Разлог на Кръстовден.
В желанието за национално обединение на българите въстанието, белязано от трите християнски празници, става един от най-великите подвизи за жителите на тези региони.
В огъня на Илинденско-Преображенското-Кръстовденското въстание от Разложкия край изгарят селата Кремен, Обидим и Белица, горят християнските квартали в Мехомия.
Разложкият край „плаща“ с гибелта на над 200 души, само от Долно Драглище са 29…
42-ма мъже от Разлог са дали живота си за свободата. 28 от тях са погребани в оброчището „Св. Димитър“ в Разлог. Най-младият от тях е 16-годишния Иван Цуцуманов, а най-възрастният е 68-годишният Марко Хаджиев. Останалите са мъже в разцвета на силите си, оставили след себе си сираци и още неродени деца…

Коментари към новината

Още новини от Общество