Над 100 доброволци вече гасят пожара в Сенокос! Хеликоптер също се включва в битката с огнената стихия

Над 100 доброволци вече гасят пожара в Сенокос! Хеликоптер също се включва в битката с огнената стихия

За пореден път Община Симитли показа колко обединени са хората, които живеят на нейната територия. Минути, след като стана ясно, че в село Сенокос гори голям пожар, който е тръгнал и към гората, бяха уведомени бяха всички кметове на кметства и кметски наместници, сформирани бяха доброволчески екипи. 

Към момента на терен вече има над 100 доброволеца от Община Симитли. Още хора пътуват към мястото, където бушува големия пожар. Народният представител Стефан Апостолов също се включва в гасенето на огъня. 

Кметът на Община Симитли Апостол Апостолов благодари, както на жителите, така и на всички кметове в Област Благоевград, които са се свързали с него и са предложили помощта си. 

На място има два пожарни екипа, както и горски служители. Верижна техника ще направи просеки, за да бъде ограничено разпространението на пожара. 

Привечер се очаква в Сенокос да пристигне и булдозер, който помогна за направата на просеки в край Струмяни, където също се борят с голям пожар. 

Според последната информация от хора, участващи в гасенето на пожара, на място се е появил лек вятър, поради което огънят е тръгнал към махала „Димовци“. В момента на място се прави организация за предислоциране на доброволците. 

Община Симитли подсигурява допълнителен инвентар за гасене на пожара, включително и вода. Хеликоптер на военновъздушните сили също пристигна в района на село Сенокос, за да помогне при гасенето на пожара.

На брифинг областният управител от мястото на пожара областният управител Георги Динев обясни, че според първоначалната информация четири къщи са изгорели в село Сенокос. За щастие няма пострадали хора. Една жена е била евакуирана от полицейски екип. 

По думите му лошата новина е, че пожарът е тръгнал към гориста местност и обхваща гора. В момента се прави организация за пренасочване на шведските самолети към Сенокос, така че да се направи всичко възможно огънят да бъде овладян възможно най-бързо. 

Директорът на Югозападно държавно предприятие инж. Валентин Чамбов добави, че пожарът край Сенокос е много активен и едва ли ще успеят да се справят с него още в рамките на днешния ден. 

Той каза още, че теренът е много стръмен и авиообработката е единствата подходяща за гасенето на този пожар. 

„Има достатъчно жива сила – пожарникари, горски и доброволци. Въпросът е, че трябва да го погасим с подходяща техника“, обясни той и добави, че предстои да бъде направена разстановка, относно екипите, силите и техниката, които през утрешния ден ще помагат в борбата с пожарите в Благоевградска област.

Коментари към новината

Още новини от Общество