Стотици протестираха в Гоце Делчев за запазване на старите правила на обезщетение от т. нар. „френска безработица“

снимки-в.Хроника
снимки-в.Хроника

Стотици жители на Гоце Делчев и региона излязоха на протест срещу  готвената промяна в Закона за социално осигуряване, известен като “проблеми с т.нар. френска безработица”.

Местните са събрали и подписка с над 8000 подписа, в която настояват да не се променя Закона, защото  смятат предложената поправка за несправедлива и дискриминационна.

„Ние тук работим основно като шивачки за 700 лева на месец, затова ходим на сезонна работа във Франция, взимаме после по-високи обезщетения, но това са европейски правила, харчим парите си у нас, така издържаме семействата си, казаха участниците на протеста.

Те заявиха,че се обръщат към президента Радев с искане да наложи вето на поправката в Закона, който в парламента е минал вече на второ четене.

Сред протестиращите бяха и народните представители от ДПС Ибраим Зайденов и Ахмед Вранчев. Те заявиха,че подкрепят хората.

Гласът на хората вече е чут и в ЕС, г-н Илхан Кючюк постави въпроса на европейската комисия. Налице е нарушаване на регламент 883/2004, категорични са от групата на ДПС -Доган.

Припомняме, че на 25.07.2024г. Българското Народно събрание прие на първо четене изменение на Кодекса за социално осигуряване, по силата на което, когато в периода, от който се определя среднодневното възнаграждение или осигурителен доход се включва осигурителен стаж, придобит по законодателството на държава, с която се прилагат европейските регламенти за координация на системите за социална сигурност, при определяне на паричното обезщетение за безработица се вземат предвид:

Доходите, получавани от лицето по време на последната му работа;

Всички доходи в Република България, както и доходите в други държави, за последните 24 календарни месеца, предхождащи месеца на прекратяване на осигуряването.

АВТОР-ПИРИН НЮЗ

Коментари към новината

Още новини от Общество