Завърши Световното студентско първенство по ориентиране Банско 2024

Завърши Световното студентско първенство по ориентиране Банско 2024

С цветна церемония в местността Чалин валог в Пирин, минути след завършване на последното състезание, и тържествено награждаване на победителите в късния следобед в градския парк, завърши Световното студентско първенство по ориентиране Банско 2024.
В това престижно събитие взеха участие над 250 студенти от 30 държави от Европа, Азия, Северна Америка и Океания. Организатор на първенството бе Международната федерация за университетски спорт (FISU), Асоциацията за университетски спортове „Академика“, Клуб по ориентиране „НСА-Сивен“ с подкрепата на Българската федерация по ориентиране и Министерство на младежда и спорта. Домакин на състезанието на най-добрите млади ориентировачи от целия свят беше Община Банско.
 Банско оправда доверието да домакинства второто на българска земя световно студентско състезание и заслужи признанието на FISU за отличната подготовка, логистика и подкрепа на организаторите на събитието. Членът на Изпълнителния комитет на FISU Дуарте Лопес и представителят на IOF Юрг Хелмюлер не спестиха суперативите и благодарностите си към домакините и организаторите на състезанието от българска страна. Дуарте Лопес връчи на кмета на община Банско Стойчо Баненски почетен плакет от името на FISU в знак на признателност.
След една седмица, изпълнена с оспорвана надпревара в един от най-интелигентните и комплексни спортове, каквото е ориентирането, седмица, богата на емоции и преживявания в кипящия от разнообразни интересни събития град, Банско и България имат своите нови посланици на добра воля по целия свят. Млади, активни и образовани хора от четири континента си обещаха да се връщат отново тук като гости и да разкажат на своите приятели за Банско.

Коментари към новината

Още новини от Общество