Програмата „България БезБрой“ подкрепя дигитализацията на местния бизнес

Програмата  България БезБрой  подкрепя дигитализацията на местния бизнес

 

В разгара на летния сезон, когато красивите градчета и села в благоевградска област започват да се оживяват от туристи, които търсят прохладата и красотата на планината, удобството на плащанията с карта става все по-важно. Тези места, известни със своето естествено очарование и културно наследство, привличат посетители не само през зимата, но и през топлите месеци, когато хората търсят спокойствие и нови преживявания. Дигитализацията на разплащанията осигурява удобството да се насладим на всеки момент от почивката си без притеснения за носене на пари в брой.

 

В последните години дигитализацията става все по-важна за разрастването на бизнеса, особено за малките и средните предприятия (МСП). В България Visa активно подкрепя тази трансформация чрез своята програма „България БезБрой“. Чрез нея не само се насърчават търговците да интегрират дигитални плащания, но и тя им предоставя необходимите инструменти и подкрепа за успешно участие в дигиталната икономика.

 

Към декември 2023 г., 5% от всички активни POS терминали в страната са използвани от търговци, участващи в „България БезБрой“. Това е впечатляващ показател за въздействието на програмата върху местната икономика. От откриването на инициативата, делът на търговците, които са дигитализирали дейността си чрез „България БезБрой“, достига 60% през 2023 г.

 

Търговците, привлечени чрез програмата, играят важна роля в увеличаването на броя на новоинсталираните POS терминали. Една трета (33%) от всички нови терминали са инсталирани при търговци, привлечени чрез програмата, а 61% от всички нови терминали на банките-партньори на програмата са инсталирани при тези търговци. Това ясно показва как „България БезБрой“ помага на бизнеса да приеме и интегрира новите технологии, за да предложи на клиентите си по-удобни и сигурни методи за плащане.

 

„Увеличението на броя на МСП в България с 9% през 2023 г. в сравнение с 2022 г. създава значителен натиск върху компаниите да подобрят своите бизнес процеси и да приемат иновативни решения, които да им помогнат да се отличат на пазара. „България БезБрой“ не само насърчава растежа на бизнесите в страната, но и улеснява партньорството им с банките- партньори на програмата“, отбелязва Красимира Райчева, мениджър на Visa България.

 

Програмата „България БезБрой“ привлича множество бизнеси от различни сектори. Трите водещи пазарни сегмента по дял от обемите, генерирани от търговци, привлечени чрез програмата са ресторантите за бързо хранене - 7%, следвани от професионалните услуги - 4%, и ресторантите – 3%.Тази динамика показва не само разнообразието на търговците, включени в „България БезБрой“, но и как различните бизнеси намират успешни решения и възможности за растеж в рамките на инициативата.

 

Програмата „България БезБрой“ активно подкрепя малките предприятия чрез оптимизиране на дигиталните плащания, създаване на онлайн присъствие и насърчаване на потребителите да подкрепят местните бизнеси. Тези усилия са насочени към подобряване на конкурентоспособността и устойчивостта на МСП в съвременната икономическа среда.

 

 

 

 

Коментари към новината

Още новини от Бизнес