Община Гоце Делчев с апел-Бъдете отговорни

Община Гоце Делчев с апел-Бъдете отговорни

Продължаващите високи температури и засушаване, създават огромен риск от възникване и бързо разпространение на пожари навсякъде около нас. Затова, община Гоце Делчев отново се обръща с апел към всички – Бъдете отговорни, отнасяйте се с повишено внимание и нетърпимост към всяко действие, което може да предизвика пожар!


Горските пожари са едно от най-страшните природни бедствия за еко климата. Те често са неконтролируеми, тъй като започват в диви и отдалечени местности, изключително опасни са поради своята необятност, а освен това се разпространяват много бързо и могат да прескачат от една област в друга.
За да не се допускат сериозни инциденти и за да бъде опазена селскостопанската реколта, гората и имуществото, призоваваме за повишено внимание и спазване на правилата за пожарна безопасност:
 Не изхвърляйте неизгасени кибритени клечки или угарки от цигари на места, където могат да предизвикат пожар!
 Не палете огън в гората и полето, тъй като горещото и сухо време много бързо може да причини неговото разрастване и превръщане в пожар!
 Всички моторни превозни средства, които влизат в горите или извършват селскостопанска дейност, трябва да са технически изправни, с уредба, недопускаща отделянето или изхвърлянето на искри.
 Не допускайте паленето на огън от деца или възрастни хора, които не са в състояние да контролират горенето и гасенето при реална опасност от пожар. Упражнявайте повишен контрол върху младежите, които се събират в компании вечерно и нощно време и често пъти, неосъзнавайки риска от своето поведение, изхвърлят на нерегламентирани места фасове или други лесно запалими материали.
 При забелязване на признаци за пожар е необходимо своевременно да сигнализирате на телефон 112, като предадете информация за мястото и евентуално за застрашени хора.
До момента в района на община Гоце Делчев са възникнали няколко малки пожара, които благодарение на бързата намеса на Районна служба Пожарна безопасност и защита на населението, Горско стопанство, доброволци и местни хора са загасени бързо и без да предизвикат сериозни щети. За съжаление обаче, обстановката в момента е изключително сложна и опасна, а всяко едно необмислено действие може да доведе до пожар.
От нас зависи да опазим домовете си, живота си, природата ни!

Коментари към новината

Още новини от Общество