Откриха паметна плоча по случай 130 години от създаването на Читалището в Банско

Откриха паметна плоча по случай 130 години от създаването на Читалището в Банско

За НЧ“Никола Вапцаров – 1894“ и за Банско, настоящата година минава под знака на 130-годишнината от създаването на читалището. То е учредено от будни банскалии с цел да подбуди културно-просветната дейност в града в периода след Освобождението на България, но Банско все още е под турска власт. Наречено е „Селска почивка“, а мястото, където се събира интелигенцията на Банско и взема решение за създаването му, е Сарандевото кафене.
В навечерието на един от най-големите християнски празници – Успение Богородично, на къщата, в която се е помещавало първото читалище в Банско, бе открита паметна плоча по случай годишнината от създаването му.

Идеята за поставяне на паметния знак е на ръководителя на самодейната театрална група „Сарандевото кафене“ Александър Думанов. Тя е реализирана с подкрепата на настоятелството на НЧ“Никола Вапцаров – 1894“ и Община Банско и със съдействието на сем. Кадеви, които са собственици на сградата.
На събитието присъстваха самодейци, читалищни и музейни работници. Паметната плоча беше открита от председателя на настоятелството на НЧ“Никола Вапцаров – 1894“ Евгения Тренчева и секретаря на Общинската администрация Иван Докторов.

Коментари към новината

Още новини от Общество