С тържествени литургии и с курбани за здраве в община Разлог се отбеляза Голяма Богородица.

С тържествени литургии и с курбани за здраве в община Разлог се отбеляза Голяма Богородица.

В храм „Свето Благовещение“ в Разлог се отслужи Света литургия. Храмът бе препълнен с миряни, дошли да почетат големия празник и да запалят свещичка за здраве.
Църква „Света Богородица“ в Разлог, освен че празнува храмовия си празник, днес прави традиционен курбан за здраве. От ранни зори, доброволци към храма започват подготовката за празника. По стара разложка рецепта се приготвят 13 казана курбан. Главен майстор-готвач е Елена Рачева, която вече 10 години, заедно с още десетина жени, безвъзмездно готвят за здраве по стари разложки рецепти. Тук курбанът се прави от три вида меса: овнешко, телешко и агнешко с много сезонни зеленчуци. Освен курбан, се раздават за здраве и четири казана пилешка супа.
Малката църква „Света Богородица“ в село Долно Драглище днес също има храмов празник. Построен през 16 век, храмът впечатлява със скромна архитектура и вълнуваща история. От 1895 до 1912 година малкият храм е оръжейно скривалище на ВМРО.
В село Годлево, в местността „Света Богородица“, се направи традиционният курбан за здраве. Хора от селото приготвиха по стара рецепта агнетата, а жители и гости се събраха да почетат празника. За вечерта е планувана празнична програма и концерт.
В село Добърско бе отслужена Света литургия в храм “Сретение Господне” по случай днешния празник. Всяка година в местността “Света Богородица” се дава курбан за здраве на населението. Курбанът ще бъде осветен и раздаден в храм “Успение на Пресвета Богородица”, намиращ се в едноименната местност. Тази година курбанът ще се направи на 18 август (неделя). Днешният празник посреща стотици туристи в село Добърско, заради сцената “Успение на Пресвета Богородица”, изографисана над входа на старата църква "Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат”.
Курбан за здраве се даде и в село Баня, а в село Горно Драглище курбанът ще бъде благословен в неделя на 18 август.
Празнична литургия и водосвет бяха отслужени в храм „Свети Димитър“ в Бачево, където ще се раздават 7 казана курбан. Тук единствено, курбанът се приготвя, освен с много месо, и с булгур. Подготовката за празника започна от тъмни зори. Жени от селото, под ръководството на главния готвач Роза Тимева, обединени от благородна кауза, приготвиха благословения за здраве курбан.
Наравно с жените бе отец Иван Чакъров, който разказа за дълговечната традиция да се прави курбан за света Богородица в село Бачево: „Света Богородица се празнува от древни времена, защото е майка на всички нас и е по-горе от всички ангели и по-драгоценна от всички твари. – споделя той. - Помощница на обидени, надежда на безнадеждни, застъпница на бедни, утеха на оскърбени, кърмилница на гладни, помощ и защита на всички християни. И тя моли своя син Исус Христос да ни запази от всяко зло: от глад, мор, земетресения, бедствия, огън, пандемии...Затова честваме днес Успението на Божията майка, която в днешни дни и до свършека на света стои пред престола Господен и се моли за нас, човеците, които поднасяме своите молитви към Нея, особено в днешния празник.И тя ги приема и ги предава за одобрение на своя син Исус Христос. Бог да ни помага. Да сме живи и здрави. Амин!“
Кметът на община Разлог Красимир Герчев поздрави с големия християнски празник и пожела Светата майка да закриля всички български семейства!

Коментари към новината

Още новини от Общество