Децата на Гоце Делчев откриват красотата на българските народни танци

Децата на Гоце Делчев откриват красотата на българските народни танци

Българските народни танци са част от нашата култура и история още от далечното минало. Най-ранното доказателство, което подкрепя тази теза е словото на Презвитер Козма от IX век. Корените на българския народ могат да се открият в това изкуство, а ние трябва да ги пазим.

 

В летния клуб “Народни танци”, организиран от Общинска комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните към Община Гоце Делчев с хореографа Надя Шушутева, децата откриват красотата на българския фолклор.През юли и август децата са успели да научат Варненско, Малешевско, Пайдушко хоро, най-известното българско хоро – Еленино и още много други. Освен хора, децата са подготвили танц, съдържащ в себе си много и различни по сложност съчетания. С този танц децата ще поздравят своите връстници от другите клубове на церемонията за закриването на лятната програма.

 

През миналата седмица се проведе последната среща на клуба за тази година. Децата изпълниха градския парк с настроение. Те танцуваха повечето от хората, които са научили, както и танца. В края на срещата, госпожа Шушутева и малчуганите се сбогуваха с благодарности едни към други. Ръководителката призова децата да продължават с народните и също така догодина отново да продължат да посещават заниманията.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество