Орфически вечери в Гоце Делчев

Орфически вечери в Гоце Делчев

Поезия, живопис и китара заедно

 

От 20 до 22 август, в рамките на 28-ата музикална академия „Балканско сърце“, се проведоха Орфически вечери – поезия, живопис и китара заедно. През първите два дни домакин на музикалната проява беше град Гоце Делчев, а през последния – градовете Драма и Ставрос – Гърция.

 

Основният концерт в Дома на културата – Гоце Делчев, започна с изпълнение на маестро Огнян Вълев – главен организатор на музикалното събитие, който изсвири своя пиеса за духа на Орфей.

Вечерта продължи с представяне на едно вълнуващо музикално произведение – „Химн на българските китаристи“, който е на път да стане химн и на балканските китаристи. Творбата беше изпълнена от  Неврокопски китарен оркестър с ръководител маестро Вълев и Китарен оркестър от град Тетевен под ръководството на Павлин Павлов. Творбата прозвуча за първи път пред публика.

Интереса на присъстващите предизвика и „Химн на слънцето“, написан по родопска песен.

Със свои самостоятелни изпълнения се представиха китаристи – ученици на Огнян Вълев.

Участие в Орфическите вечери взе и младият талантлив музикант от Кюстендил Димитър Валентинов Стоймиров. Той възхити публиката с виртуозността на изпълненията си.

В края на вечерта възторжената почитателка на класическата китара Йоанна Стефанова Георгиева се обърна към изпълнителите с думите: „Благодаря ви, деца! Вие поставихте началото на нещо голямо!“

Литературен нюанс на вечерта придадоха тематично подбрани стихотворения на известната поетеса от Кюстендил Здравка Радичкова. Изпълнени с чувство от самата авторка, те докоснаха сърцата на присъстващите.

За атмосферата на празника допринесоха и картини на художничката Добринка Харискова.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество