Приобщаващо събитие в Разлог за деца със специални образователни потребности и техните родители

Приобщаващо събитие в Разлог за деца със специални образователни потребности и техните родители

Днес спортната зала в Разлог се изпълни с деца със специални образователни потребности и техните родители, за да участват в атрактивно спортно събитие по инициатива на
спортен клуб „СОП, Спорт, Самбо за развитие“- София, спортните клубове „Академия Пирин – Спорт за всички“ , „БГ и спорт за всички“, Фондация „Ан-Бо“ и съдействието на Община Разлог.
Спортното събитие откри треньорът по самбо за деца с аутизъм Емил Нешев, който не скри гордостта си, че има вече шампион по самбо с аутизъм от международни състезания и представи принципите на неговия клуб.

„Открихме нашия клуб „СОП, Спорт, Самбо за развитие“ преди повече от пет години с едничката цел да направим нещо за хората, които смятаме за неравностойни или по-скоро за тези, които, ние, добрите и умните, не виждаме… – каза в началото на събитието Емил Нешев. – В живота човек се сблъсква с три вродени болести: първата е лакомията – всички деца са пълнички, защото им позволяваме да ядат всичко. Идва втората болест: егоизмът – даваме всичко на детенцето – за всичко мама ще помогне, затова после детето минава на червено, не си плаща данъците. И идва третата, най-последната болест – „детето“ за нищо не го бива.
Ние тръгнахме да изграждаме клуба плахо, без никакъв опит, но аз, като спортист, съм бил в инвалидна количка и знам, че спортът изправя. И нашето събитие днес цели да събудим хората, които не вярват, особено родителите на деца със специфични потребности, които се осланят само на неволята. Неволя няма. И общината, и правителството,и никой не може да помогне, ако ние сами не дръзнем.“
С химна на България се даде старт на спортното събитие на деца и родители, обществени възпитатели, кинезитерапевти, спортни деятели, граждани и гости, сред които зам.- кметът на община Разлог Гергана Костова, директорът на СУ „Братя Петър и Иван Каназиреви“ Росица Тумбева, управителят на фондация „Ан-Бо“ Захари Беличенов, ръководствата, педагози и психолози от всички социални центрове на община Разлог.
Тук е и логопедът при новоизградения кабинет за деца със специални образователни потребности в СУ „Братя Петър и Иван Каназиреви“ в Разлог – Дана Бошнакова, която е магистър комуникативни нарушения на развитието и специализира поведенчески анализи чрез програми в Америка, която счита, че такива събития са полезни за всички, а чрез кабинета в училището, който е третият в България, се дава възможност на децата да бъдат в среда с техните съученици и получат качествено образование.

Лазаринка е майка на дете с церебрална парализа и е признателна, че Община Разлог откри специализирани услуги, където нейното 12 годишно момиче се чувства добре. Спортното събитие е още един повод да благодари и се радва, че има събития, където няма деление.
Защото, казва тя, нашите деца не са болни, а са различни.
Спортното събитие „СОП, Спорт, Самбо за развитие“ в Разлог обедини и зарадва децата със специални образователни потребности и техните родители.
Всички участници в спортните игри получиха грамоти.

Коментари към новината

Още новини от Общество