ОТ ДНЕС СТАРТИРА ПРИЕМЪТ НА ЗАЯВЛЕНИЯ ЗА ПОДПОМАГАНЕ НА ПЧЕЛАРИТЕ

ОТ ДНЕС СТАРТИРА ПРИЕМЪТ НА ЗАЯВЛЕНИЯ ЗА ПОДПОМАГАНЕ НА ПЧЕЛАРИТЕ

От днес стартира нов прием на документи по Националната програма за пчеларство, съобщават от Областен информационен център - Благоевград. Пчеларите ще могат да кандидатстват за подпомагане по мерки А, Б, В, Г и Д, включващи дейности по закупуване на оборудване за първичен добив и обработка на пчелен мед, борба срещу агресорите и болестите в кошера, закупуване на нови кошери и пчелни майки и поддържане или увеличаване броя на пчелните семейства, развитие на подвижното пчеларство и други.

 

Националната програма по пчеларство за периода 2017-2019 г. е одобрена от Европейската комисия, като общият и бюджет възлиза на приблизително 14.28 млн. лева. От тях 50% са осигурени от ЕС и 50% - от националния бюджет. За 2019 г. финансовият ресурс по програмата е 4 758 590 лева. По време на първия период на приема през месец ноември 2018 г. са подадени близо 1 400 заявления за подпомагане с размер на заявената финансова помощ над 3.9 млн. лв. По време на настоящия прием на документи най-много средства ще бъдат отпуснати за финансиране на дейности по мярка Б „Борба срещу агресорите и болестите в кошера, особено срещу вароатозата“ – близо 317 000 лв. Близо 260 000 лв. са определени за мярка Д „Мерки за подкрепа на подновяването на пчелните кошери в ЕС“, а 140 000 лв.  – по мярка А „Техническа помощ за пчелари и сдружения на пчелари“.

 

Приемът на заявления за подпомагане ще продължи до 18 януари 2019 г.  като документи ще се приемат в ОД на ДФЗ по постоянен адрес на физическото лице и по адресна регистрация на юридическо лице. Срокът за оценка на подадените заявления е до два месеца след изтичане на срока за кандидатстване.

 

Отново ще се дава възможност инвестициите по мерки А, Б, В и Д да бъдат реализирани чрез нисколихвен кредит от ДФ „Земеделие“. След одобрение и сключване на договор за безвъзмездна финансова помощ по НПП, пчеларите ще могат да подават заявления за кредит в срок до 15 юли.

 

Повече информация за мерките и условията за финансиране по НПП 2017-2019 г., както и образец на заявлението за подпомагане, заинтересованите могат да получат в областните структури на фонда, в Централно управление на ДФЗ-РА, както и от сайта на институцията.

Коментари към новината

Още новини от Общество