Двама починали от западнонилска треска в София, обмислят извънредни мерки

снимка БГНЕС
снимка БГНЕС

Двама души са починали от западнонилска треска в столицата, съобщиха от здравното министерство. Те са на възраст над 60 години, като единият е имал придружаващо заболяване. Болестта се предава след ухапване на заразен комар.

Има данни и за трети случай на заразен с вируса. Човекът е пребивавал в чужбина доскоро и при завръщането си у нас вече е имал симптоми.

Инкубационният период на западнонилската треска е между 3 и 14 дни, уточняват от здравното министерство. Около 80% от инфекциите при хората протичат без симптоми. Около 20% от заразените с вируса развиват заболяване – западнонилска треска, което обикновено протича леко до умерено тежко, с грипоподобни симптоми – температура, главоболие, неразположение, умора. Възможна е и поява на макулопапулозен обрив, гадене и повръщане. При по-малко от 1% от заболелите протичането е тежко и засяга нервната система (енцефалит, менингоенцефалит), предимно при хора в напреднала възраст и с придружаващи заболявания. Леталитетът при лица от рисковите групи достига до 17%.

Тъй като обикновено заболяването се разпространява при хората от заразени комари, които се инфектират от заразени птици, личните предпазни мерки за предотвратяване на инфекцията включват използване на репелент за комари, носене на дрехи, които покриват откритите части от тялото, замрежване на прозорците, използване на уреди и препарати за домашна дезинсекция, препоръчват от ведомството.

Днес следобед, по заповед на директора на Регионалната здравна инспекция, се свиква Столичната комисия за борба със зооантропонозите. Това съобщиха от Столичната Регионална здравна инспекция.  

Очаква се Комисията да вземе решение за разпореждане на извънредна обработка срещу комари на територията на града.  

От столичното РЗИ информираха, че последната планова обработка е извършена преди два дни, а именно на 27.08.2024 година.

 

Коментари към новината

Още новини от Здраве