Заварен казус! Община Благоевград трябва да върне парк Македония на държавата, а после ще си го иска

Заварен казус! Община Благоевград трябва да върне парк Македония на държавата, а после  ще си го иска

Община Благоевград изпадна в безизходица с казармен имот, който преди години получи от министерство на отбраната. Но с условие да се реализират мероприятия, които общината е представила тогава като проект и необходимост да ги извърши. Такива не са били направени в обещания вид, а са  реализирани други мероприятия. Това даде правно основание на министерство на отбраната да си поиска имота обратно. Тъй като предишното ръководство на Благоевград не го върна доброволно се заведоха дела срещу общината.

На мястото на част от казармата бе изграден парк Македония,където се провеждат спортни и културни мероприятия. А пред държавата е обещано да се изгради Интер Експо и Конгресен център и музей за срок от 5 години. По договор, ако това не се реализира, държавата има право да предяви претенции да си върне имота.

Кметът Методи Байкушев завари кризата с имота и по този повод представи доклад пред ОбС, в който дава няколко варианта за защита интереса на общината.

Първата от тях е Община Благоевград и Общински съвет да предприемат действия за връщане на собствеността на имота на държавата, след което официално да предяви искането си за прехвърляне на имота обратно, като мотивира необходимостта с голямата обществена значимост на терена. Според заявеното пред ОбС от кмета, имотът е необходим за развитие на спорта и културата в областния център и за нуждите от зелени пространства. 

Вторият вариант е Община Благоевград и ОбС да не предприемат никакви действия за доброволно решаване на спора с държавата и да продължат всички заведени срещу Общината дела. Това освен, че е вероятно да доведе до финансови загуби от съдебни разноски за Общината, ще даде основание за предявяване на нов иск от страна на Областния управител, което ще направи имота спорен за дълъг период от време и ще ограничи възможността да бъде модернизиран, облагороден и ползван пълноценно от гражданите на община Благоевград, каза кметът.

Общинска администрация работи активно по оценка на най-добрия за Община Благоевград изход от създалата се кризисна ситуация, в тази връзка на следващо редовно заседание кметът Методи Байкушев ще внесе за обсъждане и гласуване конкретно мотивирано предложение за решение на възникналата ситуация.

 

 

 

Коментари към новината

Още новини от Общество