Нов парк в Разлог! Изграждат го върху 17,8 дка с амфитеатър, кафене, дървени палатки, шезлонги и др.

Нов парк в Разлог! Изграждат го върху 17,8 дка с амфитеатър, кафене, дървени палатки, шезлонги и др.

Пореден парк в Разлог! Изграждат го върху 17,8 дка с амфитеатър, кафене, дървени палатки, шезлонги и др.

 

Това ще е новото творение на Община Разлог. Тя задейства процедурата по събиране на необходимите разрешителни и законови промени за най-новия парк в града, чийто проект предполага, че ще стане една от най-големите туристически атракции в общината.

В РИОСВ – Благоевград бе входирано уведомление за промяна по чл. 154 от ЗУТ на обекта в местността Саровица, носещ условното име „Спортна, културна и развлекателна туристическа атракция – парк Разлог“. За него вече има издадено разрешение за строеж № 138/25.07.2023 г.

 

То предвижда паркът да бъде изграден на площ от 17 800 кв.м с опция на следващ етап да стигне до 40 дка. В него ще има 2 входни арки, малка постройка за продажба на билети и сувенири със застроена площ от 14 кв.м. Амфитеатър със 170 места за сядане на открито на площ от 225 кв.м. Въжен мост, детска катерушка с метална пързалка, кафене с инфопункт. Тоалетни, дървени палатки, люлки и шезлонги.

В перифериите на парка ще са локализирани чешма, зона за пикник с маси и пейки. Хамак от мрежа в зоната за активен отдих. Предвидени са още фотопункт, информационни и интерактивни табели. Дървена пешеходна пътека с дължина 620 м и ширина 2 м, както и пътека с посипка.

 

Общата застроена площ в парка ще е около 112 кв.м, а на алеите – 1250 кв.м. Не се предвижда премахване на съществуваща дървесна растителност, а само санитарна и формировъчна резитба на около 20 бр. дървета. Около цялата площ на парка ще има метална ограда. Електрозахранването, водоснабдяването за питейно-битови нужди и заустването на формираните битови отпадни води е предвидено чрез изграждане на съответните отклонения от съществуващата инфраструктура в района. Исканите промени по ЗУТ касаят дребни корекции в амфитеатъра и алеите, изграждане на нови елементи поради високите подпочвени води и промяна на част ВиК и електрическите инсталации. РИОСВ вече ги одобри. Междувременно само преди 2 месеца общината започна и друг атракционен парк за отдих и туризъм, който ще е в местността Голак. Той ще включва парк за планинско колоездене с обща дължина на велоалеите в него 800 метра. Тук също ще има детски площадки и детска работилница на открито.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество