Министър Коритарова: Обмисляме разширяване на ГКПП-Кулата

Министър Коритарова: Обмисляме разширяване на ГКПП-Кулата

Обмисляме разширение на граничен пункт Кулата, водим разговори в тази посока с  Агенция „Пътна инфраструктура“. Така ще  се разграничи тежкотоварният трафик от лекотоварния, с което да се облекчи преминаването. Това коментира министърката на регионалното развитие Виолета Коритарова в Благоевград, където бе на кратка визита по повод 25 годишен юбилей на Областната администрация.

Според нея влизането ни в Шенген и разширението на ГКПП-Кулата ще разтовари трафика. Сега той е основен към Гърция и часове наред се чака за преминаване. Миналата неделя удари рекорда -7-8 часа се висеше на опашка за влизане в южната ни съседка.

  „Тежкотоварният трафик е проблем за страната, работим усилено по изграждане на трасета, тяхната рехабилитация и разширяване, така че да могат да поемат целия трафик, каза още министър Коритарова по повод критиките на Камарата на автомобилните превозвачи.

 В съобщението на КАПБ се посочва, че страната ни е „публично порицана заради хаоса, който се създава по граничните пунктове“, както и че „Турция и Гърция се обединиха около намерението си да намерят алтернативен транспортен коридор, за да заобиколят България“. 

През последните години знаем, че трафикът премина на колела, за съжаление се увеличи много тежкотоварният трафик и нашите пътища го поемат, но имаме затруднение при обработката на граничните пунктове, каза още министър Коритарова. Тя посочи, че именно затова служебното правителство работи за разширяване на граничните контролно-пропускателни пунктове. Пирин Нюз

 

Коментари към новината

Още новини от Политика