Разлог се поклони на дейците на Съединението

Разлог се поклони на дейците на Съединението

С официална церемония, поднасяне на венци и цветя Разлог отбележи Националния празник на Р България 6 септември – Деня на Съединението.

„Съединението на Княжество България и Източна Румелия е една от най-славните и достойни страници от изпълнената с драматични събития българска история. – каза в словото си д.и.н, директорът на Исторически музей Христина Манова. - Един изцяло народен български акт, около който се консолидират всички обществени и политически кръгове и сили, пренебрегвайки своите противоречия с единната си цел обединение на България. Съединението е рожба на общонародната и държавна тревога и грижа за опазване на българския характер на населението в Тракия и Македония. Именно тази грижа дава мощен тласък на родолюбието на главните дейци на Съединението – Захарий Стоянов, Райчо Николов, Данаил Николаев и много други, които ръководиха подготовката и провеждането на конкретните действия.“
Директорът на музея Христина Манова не пропусна да спомене имената на хората от Разложкия край - Георги Темелков от Добринище и Георги Банков от Белица, опълченци от Руско-турската война, носители на високи отличия за проявена храброст, както и това, че сред командирите на младата българска армия е Лазар Костов Нишков от с. Долно Драглище, бъдещият почетен гражданин на Разлог, определен за командир на пехотна дружина, участвала в сраженията.

„В доброволческите отряди – сподели още историкът. - участват от Разложко още Георги Чолаков от Долно Драглище – бъдещ народен представител, Тодор Пармаков /Тодор Хайдутина/ от с. Горно Драглище, от Разлог – Димитър Даракчиев, Коста Астин, от с. Елешница – Георги Бошнаков, Атанас Меов и Георги Захариев. И тримата участват в боевете при Сливница, Драгоман и Пирот. В съдбовните дни за България млади хора и техните преподаватели формират ученически доброволчески легион. И там сред тях е Серафим Боянов от Долно Драглище, Йордан Венедиков от Баня, неговият брат Димитър Венедиков и бъдещият генерал пак от Баня – Константин Венедиков.“
И обобщи, че чрез Съединението българинът доказва, че когато има кауза, е способен да се обедини около нея, да мобилизира всичките си граждански градивни сили и да докаже пред целия свят, че е достоен за уважение и възхищение. Светът ще ни уважава, когато сме единни, имаме кауза и я отстояваме. Именно затова само няколко месеца по-късно Великите сили признават Съединението, респектирани от политическата дързост и мъдрост на младата българска държава.
С минута мълчание Разлог се преклони пред дейците на Съединението, венци и цветя поднесоха кметът на община Разлог Красимир Герчев, председателят на Общински съвет Иван Димитров, Ротари клуб Банско-Разлог, представители на училища, институции, организации, партии, граждани и гости.

Емоционален старт на събитието даде химнът на Р България и красивото акапелно изпълнение на самодейци от Горно Драглище на „Хубава си моя горо“, церемонията водиха Неофит Крайнов и Райна Бъсина.
Официалната церемония по случай 6 септември - Дня на Съединението е още един повод да се поклоним пред смелостта и подвига на онези наши деди, чието родолюбие и гражданска доблест ни дават днес правото да се наричаме с гордото име българи.

Коментари към новината

Още новини от Общество