Три дни Банско празнува

Три дни Банско празнува

Банско е уникален и самобитен град,  а хората му умеят да пазят вековните си традиции и да ги вплитат в съвременния начин на живот. Това намира отражение и в честването на празниците, в които банскалии засвидетелстват почитта си към историческите дати и събития по свой специфичен начин.

Националният празник 6 септември – Ден на Съединението на България, в Банско бе ознаменуван с различни събития, всяко от които е отражение и израз на неговия интензивен и богат социален, културен и икономически живот.

Много символично, сутринта на празничния ден бе огласена от празнични църковни камбани.

През деня, в залите на Музеен комплекс-Банско започна работата си Международният форум „Банско – портал във времето“, чиято тема във второто му издание е „Свети места на Балканите“.

В късния следобед пък беше даден стартът на друго тридневно международно събитие - Лятната Регионална Балканска купа по биатлон.

Кулминацията на националния празник бе съчетана с откриването на седмия поред празник „Уникално Банско“. В духа на празника на Съединението, трите махали на Банско – Костей блата, Вионово блато и Улевиница, направиха тържествено шествие. Облечени с празнични автентични носии и с български знамена, стотици банскалии се събраха пред паметника на св.Паисий Хилендарски и покрай църквата „Света Троица“ поеха на празнично шествие през знакови места в града до централния площад. Те бяха посрещнати от песните на емблематичните „Банско старчета“ и от посланието на кмета Стойчо Баненски - „Денят на Съединението ни напомня, че когато сме обединени, можем да преодоляваме всякакви предизвикателства и да постигаме велики дела.“

„Нека да ни е честит и празникът  "Уникално Банско"! Чрез него и по свой уникален, присъщ само за нас начин, ние показваме смисълът на Съединението – израз на националното самочувствие и чувство за единство сред българите, развитието на обща българска идентичност и култура, която надхвърля регионалните различия. Нашият фолклорен и кулинарен празник показва точно това! Защото Банско е град с дълбоки традиции и уникална културна идентичност. Тя съчетава богатството и оригиналността на нашето наследство и неповторимия дух на нашите фолклорни обичаи“, посочи в приветствието си кметът на община Банско.

Празничният ден продължи с кулинарна изложба-базар с вкусотии от най-добрите хотели и механи в Банско и региона, a майсторът Радослав Сарафов демонстрира умението си на ковач, който може да твори произведения на изкуството от метал.

 

Програмата продължава в събота и неделя със следните събития:

???? 7 септември, събота:

11:00ч. – Детска анимация с шеф Ради Стамболов: „Галактически сладолед и драконови пуканки“.

18:00ч. – Дегустация на традиционни бански ястия, представени от Задругата на банските механджии „Уникално Банско“.

19:00ч. – Фолклорна магия с местни самодейни групи и възстановка на „разкръстица“ – старинна банска традиция.

21:00ч. – Демонстрация на ковачество на открито.

 

???? 8 септември, неделя:

10:00ч. – Игри от старо време за деца на площада.

10:30-14:30ч. – Детски кръжок за ръчно изработване на сувенири.

12:00ч. – Раздаване на традиционен курбан, приготвен от бабите на Банско.

11:30ч. – Спектакъл „Фолклорна магия от Пирин“ на учебен куклен театър НАТФИЗ.

Коментари към новината

Още новини от Общество