Участниците във форума „Банско-портал във времето“ посетиха археологическия комплекс „Св. Никола“

Участниците във форума  Банско-портал във времето  посетиха археологическия комплекс  Св. Никола

В рамките на Международния форум „Банско – портал във времето“, кметът на община Банско, Стойчо Баненски и заместникът му Георги Доневичин проведоха с участниците в научната среща специално посещение на археологическия комплекс „Св. Никола“, известен и като Безименния град.

Участниците във форума, сред които бяха учени, археолози и експерти в областта на културното наследство от България, Сърбия и РСМакедония, имаха възможност да се запознаят с богатата история на региона и значимостта на комплекса. Зам.-министърът на туризма Павлин Петров, който е в Банско във връзка с форума и празника „Уникално Банско „, както и зам.-кметът на Костинброд – Александър Ненов, също участваха в обхода на археологическия комплекс и в дискусията за мястото на археологията в изграждането на туристическия имидж на България.

По време на посещението, по инициатива на кмета Стойчо Баненски, бяха обсъдени перспективите за продължаване на археологическите проучвания в общината. Специален акцент беше поставен върху възможността за разработване на нови туристически продукти, които да свързват археологията и културното наследство с модерните изисквания на туристическия сектор. Обсъдени бяха и бъдещи планове за провеждане на научни форуми и конференции, които да утвърдят Св. Никола и другите археологически обекти – Ситан кале, Шипоцко, Карагонско, Св. Иван и други, като центрове за археологически изследвания и международно сътрудничество в тази област. Форумът подчерта значението на съвместната работа между общината, научните институции и туристическия сектор за съхранение и популяризация на уникалното историческо наследство на региона, съобщиха от Община Банско.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество