Банскалии се прекланят пред подвига и саможертвата на Радон Тодев и неговата чета в Кръстовденското въстание

Банскалии се прекланят пред подвига и саможертвата на Радон Тодев и неговата чета в Кръстовденското въстание

Община Банско, Дружество „Радон Тодев”, Музеен комплекс – Банско, сдружение “Национално хайдушко движение”, и родолюбиви жители на село Бачево и Годлево организират тържествено отбелязване на 121-на годишнина от героичния подвиг на четата на Радон Тодев.
Саможертвата на патриотите от Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание ще бъде почетена с поход до мястото на тяхната гибел на Радонова пусия в Рила планина на 14 септември /събота/ от 11:30 часа.
Високо в планината – на Радоновата пусия ще бъдат поднесени цветя на лобното място и гроба на Радоновата чета, директорът на Музеен комплекс – Банско Георги Питов ще припомни с вълнуващи слова потресаващите събития и величавия им подвиг, а мъжка фолклорна група „Бански Старчета“ ще почетат паметта на загиналите четници с рецитал на песента „Жална ми бабо, послушай!“
Желаещите да се включат в похода до лобното място на Радоновата чета в местността Радонова пусия трябва да имат предвид сложността на планинския терен. Походът включва приблизително един час с високопроходим автомобил и още около час ходене пеша до върха. Необходима е добра физическа подготовка и подходяща екипировка.

Коментари към новината

Още новини от Общество