ГЕРБ иска отлагане на новата и многократно по-висока такса смет

ГЕРБ иска отлагане на новата и  многократно по-висока такса смет

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще внесе законопроект за промяна на Закона за местните данъци и такси, която да отложи с 1 година поскъпването на такса смет, което щеше да стане факт от догодина заради европейска директива, задължаваща ни да променим начина на сметосъбиране. 

Това съобщиха на брифинг пред Народното събрание Николай Нанков и Теменужка Петкова от ГЕРБ. „Такъв ангажимент беше поет преди седмица от господин Борисов. Промените касаят новата методика за такса „битови отпадъци“. За българските граждани при сега действащите текстове на закона означаваше, че такса „битови отпадъци“ щеше да поскъпне от 3 до 10 пъти във всяка община, тъй като има нова методика на изчисляване не на база данъчната оценка, а на база обитаващите по постоянен и настоящ адрес имота“, отбеляза Нанков. 

Той посочи, че целта е в тази година удължение текстовете да бъдат преработени, за да плащат гражданите справедливо. 

На въпрос на „Труд news” дали предложените промени са синхронизираните с директивата на ЕС в тази насока, Нанков отговори: „Именно по този въпрос са синхронизирани текстовете с колегите от Министерството на финансите  – да не наруши европейската директива. Ще призова всички колеги да подкрепят тези текстове“. 

По друга тема – кога ще се регистрира ГЕРБ на изборите – това ще стане в утрешния ден – 11 септември, добави на свой ред Теменужка Петкова.

в.Труд

Коментари към новината

Още новини от Политика