След 40 години за първи път започва реставрация и ремонт на централния благоевградски храм

След 40 години за първи път започва реставрация и ремонт на централния благоевградски храм

Централният благоевградски храм „Въведение Богородично“ ще бъде ремонтиран и реставриран за първи път от 40 години насам. Държавата отпусна 300 хиляди лева за ремонта и отделно се събират средства от дарения.

Храмът се намира в живописния квартал Вароша и в него се извършват всички християнски ритуали и църковни бракове в града. От години обаче стените му се почернели и опушени и стенописите буквално са изчезнали. Реставрацията сега ще се извършва от екип от 10 души, ръководени от Илия Борисов,асистент в Института по етнография и фолклор на БАН.

Проектът за реставрацията е одобрен още преди 2 години от Националния институт за недвижимо културно наследство към Министерство на културата. Чакаха се само средства.

Около 3 години ще отнеме работата по реставрацията на храма, който ще се прави на етапи. На първо време се започва с почистване на стените,укрепване на мазилката и ретуш,впоследствие ще се реставрира олтара и фасадата.По време на ремонта работата на 180-годишния храм няма да спира.автор-Пирин Нюз

Коментари към новината

Още новини от Общество