МВнР за думите на македонския вицепремиер, обидил българите: Провокация, целяща разрушаване на диалога

МВнР за думите на македонския вицепремиер, обидил българите: Провокация, целяща разрушаване на диалога

Mинистерство на външните работи осъди изказването в телевизионно интервю на вицепремиера и министър на транспорта на Северна Македония, Александър Николоски, в което той критикува липсата на македонското знаме в българското президентство при посещението миналата седмица на държавния глава Гордана Силяновска-Давкова. Освен това, Николоски използва обиди по адрес на президента Радев и българите, наричайки ги "нецивилизовани", "недостойни" и "мизерни".

"Във връзка с поредните обидни квалификации към България и българския народ на официални лица от Република Северна Македония, категорично отказваме да влизаме в подобен неевропейски и несъвместим с доброто възпитание тон. Нашите партньори са уведомени за непредизвиканите провокации, целящи включително разрушаване на диалога", заявяват в своя позиция от външно министерство.

"За пореден път припомняме ключовото значение на развитието на добросъседски отношения за европейското бъдеще на Република Северна Македония", посочват от ведомството.

Цялото скандално изказване на македонския въцепремиер:

"Минимумът на приличието е да се постави знамето на държавата, чийто президент пристига. И минимум човек трябва да е нормален, за да свърши това. Не е работа на Силяновска да гледа къде има и къде няма знамена, това е работа на домакина да покаже приличие. Но понеже очевидно домакинът не е цивилизован, ако искат, нека пратят протестна нота на това, което казвам: домакинът нито е цивилизован, нито е пристоен, нито има уважение, затова ситуацията е такава, каквато е. По-мизерни от тях са само онези слуги у нас, които се подписаха, че македонският и българският народ имат обща история, каквато нямат. Същите, които с подписа си се съгласиха, че македонският език е диалект на българския и че никога няма да влезем в Европейския съюз, ако не признаем, че сме българи и имаме български корени, сега говорят за патриотизъм".

Коментари към новината

Още новини от Свят