Добра новина! Втора статуя откриха археолозите в канала на Хераклея Синтика/Обновена/

Това е първата статуя,която намериха, сега се натъкнаха на нова
Това е първата статуя,която намериха, сега се натъкнаха на нова

 

Втора голяма статуя откриха археолозите от екипа на проф. д-р Людмил Вагалински (НАИМ-БАН)  в Хераклея Синтика. Те се натъкнаха в петък сутрин на  мраморна скулптура, съвсем близо до мястото в канала, където беше открита първата статуя представляваща изображение на властник, представен като бог Хермес.

 Новата находка също е голяма, над човешки ръст, но археолозите едва сега започват разравянето и предстои фината работа.

Първата статуя е вече в музея на Петрич, където се реставрира, но е достъпна за туристи. Тя буквално се превърна сензация и потока от туристи нарасна десетократно в петричкия музей.

Първоначално ръководителят на разкопките проф. д-р Людмил Вагалински заяви, че тя вероятно изобразява бог Хермес. Но след като статуята е показала лицето си, вече се предполага, че чертите са на обожествяван владетел. Тя бе датирана в началото от  II в., но подробният оглед е навел изследователите на мисълта, че тя е с двеста години по-стара, т.е. създадена е около новата ера. 

Подобни находки в света са изключителна рядкост, а за България това е първата изцяло запазена антична статуя. Всички остаали досега са били откривани без главите. Предполага се, че е била погребана в края на IV век. Проф. Вагалински смята, че е била скрита в канализацията на Хераклея Синтика няколко години след 380 г. сл. Хр. – годината, в която император Теодосий I обявява християнството за официална религия на Римската империя. Езичниците в древния град, където е намерена статуята, навярно са искали да защитят своите реликви от християнско обезобразяване, коментира археологът.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество