Настаняват ученици от гимназията в Банско в къщи за гости

Настаняват ученици от гимназията в Банско в къщи за гости

Община Банско ще поеме разходите за настаняване на ученици от Професионалната лесотехническа гимназия „Никола Вапцаров“ в къщи за гости. Това се налага заради мащабен ремонт на сградата на общежитието на учебното заведение.

Общинският съвет в града реши да бъдат подпомогнати гимназистите, които пътуват от други общини в Пиринско до гимназията. Те ще бъдат временно настанени в къщи за гости в курорта, където условията за отдих и подготовка са отлични.

„Ремонтът на общежитието се изпълнява по Националния план за възстановяване и устойчивост и е за модернизация на образователната инфраструктура. Община Банско винаги е подкрепяла образованието. Няма как да не помогнем финансово на тези деца. Става въпрос за 41 гимназисти. Ще ни струва между 40 000 и 50 000 лева“, сподели Димитър Русков, председател на ОбС – Банско.

Очаква се до края на годината ремонтът да е готов и от следващата година общежитието да отвори отново врати за учениците, макар че е планирано изпълнението да приключи за 12 месеца. Основната цел на ремонтните дейности е да се осигури икономия на енергия и топлосъхранение, безопасна експлоатация и подобряване естетическия вид и функционалността на сградата.

Предвидените ремонти включват основно обновяване на общежитието с топлинно изолиране на стени, покрив и под, подмяна на интериора със съвременно оборудване и обзавеждане, фитнес център, както и изграждане на фотоволтаична система за нуждите на сградата. Общата стойност на проекта е 2 015 336,50 лева.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество