Делото за взрива пред клуба на Евророма в Сандански приключи с 4 оправдателни присъди

Делото за взрива пред клуба на Евророма в Сандански приключи с 4 оправдателни присъди

И четиримите обвинени за взрива през клуба на "Евророма" в Сандански през 2012 г., при който загина човек, са окончателно оправдани.

Решението е на ВКС, при който за втори път делото стига. Преди година ВКС върна за ново разглеждане делото.

Днешното решение на ВКС е окончателно, а делото е образувано по касационен протест срещу въззивното решение на САС.

ВКС проследява съдебния ход на делото по обвинението срещу Николай Йовев, Васил Георгиев, Александър Ангов и Стоян Ставрев по обвинения за опит умишлено да умъртвят Анастиси М. и то по начин опасен за мнозина - взрив на обществено място, пред клуба на ПП "Евророма" в град Сандански, като са причинили смъртта на Малин И., отново умишлено.

Върховната инстанция посочва, че от всички събрани доказателства не може да се направи извод за виновност, изброява се, че е установена връзката между четиримата обвиняеми, сходните им възгледи за малцинствата, както и че двама от тях са търсили информация как се прави бомба.

По никакъв начин обаче в хода на производството не е установено, който и да е от четиримата подсъдими да е проявявал агресия по отношение на роми, да е бил в конфликт с пострадалия Анастаси М. или да е взимал участие в общи прояви (демонстрации, манифестации), или да е членувал в организация, в чиято основа да стоят расистки или ксенофобски идеи.

Липсват доказателства, които да позволяват да бъде постановен осъдителен съдебен акт по отношение на който и да е от четиримата подсъдими за което и да е от осъществените инкриминирани деяния. В мотивите на ВКС се казва, че съществуването на доказателствени източници, които са опосредствени.

Осъдителната присъда не може да почива на предположения, посочват в решението си от ВКС и допълват, че както и че житейските аргументи, които не се подкрепят от доказателствени източници, не могат да бъдат основа на осъдителен съдебен акт.

 

Коментари към новината

Още новини от