Кметът Красимир Герчев: Посрещаме празника на Разлог горди – с памет пред свидните жертви на свободата, със самочувствие на модерен град и община

Кметът Красимир Герчев: Посрещаме празника на Разлог горди – с памет пред свидните жертви на свободата, със самочувствие на модерен град и община
Г-н Герчев, какво е за Разлог 11 октомври 1912?
Това е датата на свободата, на въвеждането на нови порядки и самостоятелно управление.
Тази свобода дава тласък на града и на общината като цяло да се развиват в модерна посока, която първият кмет Владислав Каназирев очертава много ясно.
Това е датата на модерния Разлог.
✅ Учим ли се от героите, следваме ли техния пример?
Във все по-забързаното ни ежедневие забравяме какво ни е коствала тази свобода, но героите не са забравени. Не са забравени жертвите на Кресненско-Разложкото въстание, на Илинденско-Преображенското-Кръстовденското въстание.
Как можем да забравим разложката майка-героиня Магделина Юрукова, която носи във „футата“ си отрязаните глави на своите синове – участници в Кръстовденското въстание, за да ги погребе по християнски.
Връзката е жива и заради това, че във всяка втора къща на община Разлог има потомци, които не забравят своите свидни жертви...
Помним и трябва да помним, че Разлог и общината извоюва тази свобода. Трябва да помним миналото и героите, да следваме примера им и смело да изграждаме настоящето и бъдещето на община Разлог.
✅ Вие сте наследник на носител на Самарското знаме. Това отговорност ли е?
Отговорност е. Знаем какво са за България боевете на Шипка. И колко саможертва и себеотрицание е трябвало на всички дружини, въоръжени само с любовта към родината. Такъв е бил и моят прадядо, носител на Самарското знаме.
Отговорност е, че съм негов потомък, но и гордост. Нося това знаме в сърцето си.
✅ Община Разлог произведе посмъртно в почетен гражданин първия кмет след освобождението – Владислав Каназирев и това ли е вашият идеал за кмет?
Владислав Каназирев е знаков почетен гражданин на община Разлог. Той поема като кмет града в изключително тежко положение - опожарен, разрушен.
в много тежка ситуация на противопоставяне между християнското и мюсюлманско население, с вътрешни борби за надмощие организира нов ред, нови правила и се е справя по блестящ начин.
Той е един от моите примери за български кмет, от които трябва да се учим, но Разлог има и други знакови личности като д-р Иларион Астинов – голям дарител, както и братът на първия кмет - Петър Каназирев.
Много светли личности в историята са обичали нашия град и са дали своя дан за развитието на Разлог, оставили са траен отпечатък за неговото развитие – модерни и прогресивни хора, от които можем много да се учим и смело да прилагаме техните идеи в днешни дни.
Един от тях е и Васил Левски, и неговите съратници от Разлог, приели идеологията на Левски – революционна и демократична, идеология на равнопоставеност на всички народи, на всички човеци, независимо от пол, възраст, занятие, вероизповедание.
✅ Как община Разлог днес отстоява принципите на държавност, завещани от първия кмет?
Отстояваме ги като работим много - в екип като администрация, която се грижи за своите жители - да бъде чисто, удобно, уютно, както ни е завещал Владислав Каназирев, и същевременно развиваме своя град и община, изграждаме нов и съвременен вид на всички населени места, привличаме инвестиции, развиваме всички сектори на общината.
Най-важното е да обединим всичките ресурси на населените места в нашата община, защото обединени сме силни и можем да отстояваме интересите си пред държавната и централна власт, и да развиваме общината като цяло.
Огромното богатство на нашата община – това са хората и отстояване на техните ценности и демократични права.
И ние като община работим в подкрепа на съхранение на традициите, на отстояване на християнските ценности, за да имаме здраво общество.
Общината като цяло трябва да гарантира бързо административно и коректно обслужване на граждани и инвеститори, да изгражда модерна инфраструктура във всички сектори.
Ние имаме модерна болница с модерна техника, което е постижение на политиката на община Разлог и нейните цели в областта на здравеопазването и превенцията на здравето на жителите на четири общини: Разлог, Банско, Белица, Якоруда и огромния туристически поток.
Приоритет в работата на администрацията са хората в неравностойно положение и чрез всичките инструменти на Европейския съюз и държавата - чрез програми и институции, обгрижваме социално-уязвимите групи.
Образователната инфраструктура, училищата и детските градини са модерни, климатично оборудвани, с модерни кабинети и високи постижения, и много други.
✅ България е в политическа криза, отразява ли се на работата на общината? Какво най-много ви притеснява?
Разбира се , че се отразява, защото в тази ситуация държавата не дава сигурност в работата на общините. Общините са жив организъм, който изнасят огромната тежест при липсата на правителстов, защото местната власт е здрава, има избрани съответните органи – работи и взема решения.
Но връзката с държавата също е много важна, защото отсъстват регионалните политики, няма визия за регионите и респективно - за държавата.
Когато няма правителство или служебни кабинети, няма страгетия за нашия, за всички региони, за България.
Затова е важно да се гласува. Всеки да излезе, да гласува за когото си иска, но трябва да излезе. Длъжни сме, заради точно тази свобода, която ни дава възможност всеки да изрази своя глас.
Какво наблюдаваме? Апатично отношение, което мен ме плаши. Защото много хора забравиха за какво се бориха нашите деди, че свободата не ни е дадена даром, че е извоювана с кръвта и саможертвата на героите, за да имаме право на личен избор.
Гласуват ли всички, можем да се надяваме на здраво правителство, което да поеме ангажимент, да има ясна програма за следващите 4 години, общините да бъдат спокойни чрез държавните бюджети в тази стратегия.
✅ Вие сте кмет, за когото социалната политика е приоритет. Имате ли нови услуги?
Не е важно да отчитаме нови услуги, а да вдигаме качеството на съществуващите, да надграждаме всички съществуващи услуги.
Скоро бяха честванията на Дома за възрастни хора с физически увреждания, който отбеляза 61 години, и Защитеното жилище в Долно Драглище и ясно се видя, че има надграждане по отношение на персонал и обслужване на потребителите, по отношение на чистота и иновации. Така е във всички социални услуги – стараем се да предлагаме високохуманни услуги на хората в неравностойно положение, особено на децата със специфични потребности.
Предвиждаме изграждането на нов старчески дом, който да отговаря на всички съвременни изисквания. МБАЛ „Д-р Асен Велев“ Разлог си остава изключително важен ангажимент на общината.
✅ С какви постижения се гордее днес община Разлог?
С това, че е чисто и подредено, че град Разлог и всички населени места се превръщат в красиви и модерни селища, но зад всичко това стоят много хора, оперативната работа на общинска администрация, на ръководния екип и кметовете по населени места, на Общинския съвет, които работят и всички заедно се опитваме да не отстъпваме и ден от поетите ангажименти към жителите на общината.
Само тази година ремонтирахме и асфалтирахме 10 нови улици, като неасфалтираните вече се броят на пръсти, но пак опира въпросът за политическата стабилност, за да имаме 100 % асфалтирани улици във всички населени места, трябва да имаме политическа стабилност.
Ние имаме най-хубавите училища и детски градини, във всички детски градини през лятото се монтираха климатици, скоро открихме и първия виртуален кабинет, имаме кабинет за деца със специални образователни потребности и резултатите в образоватието са високи, нашите учители и ученици печелят престижни награди.
Построихме красиво спортно игрище и детска площадка в училището в Горно Драглище, имаме проект за физкултурен салон за училището в село Баня, предстоят да се изградят спортни площадки в Добърско и Долно Драглище, с което няма да има селище в община Разлог без възможност за спорт. Нашите спортни клубове по волейбол, футбол, таекуондо постигат високи спортни резултати, имаме спортисти с високи постижения в голфа, в планинското колоездене, ските и много други.
На етап подготовка и обявяване на обществена поръчка е строителството на дългочаканата Спортна зала в Разлог и се надявам до края на годината да сме избрали изпълнител, за да започне строителството на един много важен проект за реализирането на много спортни, културни събития и симпозиуми в Разлог, започнахме строежа на нова обществена баня в село Баня и много други.
Много се гордея, че Разлог е чисти и красив, към неговите красиви мостове от ковано желязо с орнаменти от Старчевата, Разложкото хоро, Разложките запески се прибави и парапетът от ковано желязо „Пафтата“ при езерото – истинско произведение на изкуството и 6-метровата статуя на Светата Майка Богородица пред болницата в Разлог.
Община Разлог се превръща в притегателен туристически център, село Баня е предпочитана СПА дестинация през всички сезони, имаме най-голямото голф игрище на Балканите, най-доброта хижа на България, добре развит селски и кулинарен туризъм.
С богата културна програма Разлог се превърна в културна дестинация и през лятото и това е пътят – да обогатяваме културния календар с нови, съвременни събития като „Звездите на театъра“, фестивали, но и да съхраняваме идентичността си с традиционните.
Защото какво е Разлог без Старчевата на първи януари, който побира радостта на хиляди и заради когото Разлог е град-пазител на традициите. Очакваме да сме домакини на голямо събитие на ЮНЕСКО и да посрещнем Международния фестивал „Старчевата“ идващата година.
Какво е без „На армане с тъпане“, фестивалът в село Баня „Свири ми се, пее ми се, оро ми се игра, Водици на Добърско, „Бачево празнува“ и Тодоровден, без Бабинден, без стотиците самодейци на читалищата – възторжено пренасящи славата на Разлог в България и по света.
Тази година Елешница представи една „Непреходна вечност“ – ревю-спектакъл на автентични носии, спектакъл на любовта към родината. Не по-малко красиво събитие изгради Народно читалище „15 септември 1903-1909“ по случай своя 115-и рожден ден – с разходка из миналото, на летния концерт в Разлог самодейците на село Баня танцуваха под пороен дъжд, Историческият музей се превръща в училище по история и родолюбие за младите.
Тази вечер Разлог ще отдаде заслужена почит на своята свобода. Свободата, която ни дава правото да живеем в мир и сговор, да работим спокойно и изграждаме една община – пример за много български общини, но преди всичко добър дом за нейните жители.
Използвам случая да благодаря на всички жители на община Разлог, на екипа на общинска администрация, на Общински съвет, на кметовете на населени места – за съпричастността към решаването на трудните задачи на настоящето.
„Да пазим да е чисто!“ – ни завеща първият кмет Владислав Каназирев. И това не се отнася само до средата, а и до сърцата ни – да работим и бъдем достойни за България!
????????Честит празник на СВОБОДАТА, община Разлог!
в.Струма

 

Коментари към новината

Още новини от Общество