Първата българска хиперкола кацна в село Слащен

снимки фейсбук
снимки фейсбук

 

Днес бе истински празник за жителите на село Слащен, община Сатовча, защото човек от тяхната черга показа,че мечтите се сбъдват. Ахмед Мерчев роден в Слащен и мечтал цял живот да направи  супер бърза хипер кола успя. Произведе я и я показа на площада в граничното село Слащен.

Инж. Ахмед Мерчев е и проектант и създател на първата българска хиперкола Алиено.

"Това е начален прототип на колата "Алиено Сантиеро". След нея ще направим три предпроизводствени прототипа и след това вече ще произведем 10 оригинални. Едноместният болид във върховата си версия е проектиран да има 5221 конски сили и да развива максимална скорост от над 500 км/ч. Сега, това,което показвам е нещо като работно муле, което да използвам за тестове",разказа Ахмед Мерчев. Оригиналната кола ще се зарежда с 4 електромотора.

Цената на един такъв болид се очаква да е между 2 и 4 млн. евро. В екипа на

Мерчев са двайсетина души, част от които са от други градове, а на място във фабриката в Туховища има десетина мъже от района. Финансира проекта основно със собствени средства, но във фирмата има и няколко съдружници, които са приели идеята му за създаване на хиперавтомобил.

Мерчев се е занимавал с роботика и електроника в София. Преди десетина

години поискал да си купи хубава супербърза кола, но не открил такава, която да отговаря на изискванията му и се захванал сам да си я проектира и изработи.

След това купил терен на бивша гранична застава в Туховища, където вече е оборудвал халета с роботи за серийно производство на спортния болид.

Ахмед е гордостта на съселяните си, те нарекоха автомобила ракета.

Слащен е българо-мохамеданско село което се намира на българо-гръцката граница. То е потънало в приказна природа, но животът на хората е тежък. Поминъка е само тютюн, дървосекачество  и нищо друго. Голяма част от младите му хора са на гурбет в Испания основно. Но едно младо момче Ахмед харесвало като малко роботите, и докато работи по тютюневите ниви си мечтаело да стане  инженер, който да проектира своите мечти. И е успял, с търпение, упоритост, много труд и учене. А резултатът е сензация за България.  

Автор-ПИРИН НЮЗ

Коментари към новината

Още новини от Общество