Гастрономически тур „Вкусът на Банско“ популяризира местната кухня

Гастрономически тур  Вкусът на Банско  популяризира местната кухня

Община Банско и Задругата на банските механджии „Уникално Банско“ организираха специален гастрономически тур „Вкусът на Банско“ за журналисти от България, Гърция и Сърбия. В мероприятието участваха представители на медии, които имаха възможността да се запознаят с традиционната кухня на региона.

Заместник-кметът на Банско, Сашка Въчкова, и представителката на Задругата, Юлия Попова, подчертаха важността от съхраняване на местните кулинарни традиции и културно-историческото наследство, което отличава града на туристическата карта. Основната цел на събитието беше да се популяризира уникалната кухня на Банско с нейните балкански корени.

В рамките на тура, журналистите се насладиха на демонстрации по приготвянето на типични бански ястия като „Банска капама“ и десерта „Кукурини“, както и дегустации на местни сирена, мед и вина от региона на реките Струма и Места.

В допълнение, Мария Атанасопулу от World Food Travel Association изнесе лекция на тема „Гастрономически туризъм: Ключ към икономически растеж на местните общности“, акцентирайки върху значението на този вид туризъм за утвърждаването на целогодишни туристически дестинации.

Журналистите останаха впечатлени от вкусовете, гостоприемството и атмосферата на Банско, подчертавайки високото качество на храната и любезността на местните жители.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество