Благоевградските адвокати излизат на протест пред парламента

Благоевградските адвокати излизат на протест пред парламента

Благоевградските адвокати излизат на протест пред парламента, организиран от бившия окръжен прокурор на Благоевград Иван Петров

Благоевградските адвокати ще се включат във вълната от протести срещу антиконституционни текстове в Закона за мерките срещу изпирането на пари, съобщи новоизбраният председател на колегията Мария Георгиева. 

Повод за възмущението на гилдията са задълженията да се докладва в ДАНС информация за сделки над 10 000 лв.  и 30 000 лв., което освен че е нарушение на адвокатската тайна, противоречи на Конституцията и на Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи. Това становище изразиха председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Агенцова и главният секретар Стефка Въжарова на срещи с ръководството на ДАНС и председателя на правната комисия в парламента Данаил Кирилов, като направиха искане адвокатите да бъдат изключени от кръга на задължените по смисъла за закона лица. Законът засяга не само адвокатите, но и счетоводители, нотариуси, застрахователи, неправителствени организации и управители на търговски дружества. На 15 февруари беше последният срок, в който всички, които са посочени като “борци срещу изпирането на пари” в чл. 4 на закона, трябва да представят планове за обучение на своите служители на ДАНС. 

Първият насрочен протест под мотото „Адвокатите не са агенти на ДАНС“ е в четвъртък на обяд пред Народното събрание, организатор е адвокат Иван Петров, бивш шеф на Окръжна прокуратура – Благоевград и на Софийска апелативна прокуратура. Втора демонстрация се предвижда на другия ден – петък, когато в столицата се очакват да пристигнат стотици адвокати за предстоящото през уикенда общо събрание на гилдията. В националното събрание  ще участват 10 делегати от Пиринско, които бяха излъчени  на последното изборно събрание на адвокатската колегия.

Както вече стана ясно, изборите за органи на колегията – Адвокатски съвет, Дисциплинарен съд, Контролен съвет, се обжалват пред Висшия адвокатски съвет, като решение по казуса се очаква в края на седмицата. Изборът за делегати за общото адвокатско събрание също бе оспорен, но ВАС отхвърли жалбата./Струма/

Коментари към новината

Още новини от Общество