Ще има протест в защита на осъдените полицаи по делото"Чората", синът му изригна във фейсбук

Ще има протест в защита на осъдените полицаи по делотоЧората, синът му изригна във фейсбук

В Благоевград организират протест в защита на петимата полицаи, осъдени на по 7 години затвор. Янко Граховски, Мирослав Писов, Иво Иванов, Борислав Механджийски и Георги Калинков вече са в Бобовдолския затвор със 7-годишна присъда, постановена от ВКС за злополучната акция "Респект", при която преди 14 години почина Ангел Димитров-Чората.

Предстоящият протест е насрочен за 7 май, пред сградата на съда в Благоевград. Предвижда се и мирно шествие до полицията.

Датата е избрана, защото на този ден се очаква адвокатите на осъдените петима полицаи да внесат официално искане за възобновяване на делото. Според тях по време на съдебното производство са допуснати съществени процесуални нарушения и това е основание за ново разглеждане на делото. Адвокатите са категорични, че основен принцип в правото е индивидуалното наказание и няма как на петимата да се наложи едно и също наказание, защото всеки от тях е имал конкретна отговорност и е извършил конкретни действия при задържането на Ангел Димитров.

„Българските полицаи не са убийци!" - това е мотото на протеста.

В същото време синът на Чората-Райчо изригна във фейсбук и написа: 

Не смесвайте полицейската институция с бащиния! Там има правила - задържаш и имаш задължението да го опазиш жив, не да го убиваш!!! Ако е виновен ще отговаря пред съда.Не те да решават кой да живее и кой да умира. Защото ако вървяхме по техните стъпки петимата отдавна щяха да са на ония свят!!! 14 години имаха шанс да кажат какво се е случило, а не да мълчат и в съда да повтарят “ Ама ние сме невинни”.Ами кой го уби!? ИЗВЪНЗЕМНИТЕ ЛИ БЯХА!?...ГОСПОД ЗАБАВЯ, НО НЕ ЗАБРАВЯ!!!

 

Коментари към новината

Още новини от Право и ред