В община Струмяни ще правят общинско ВиК предприятие

В община Струмяни ще правят общинско ВиК предприятие

Общинският съвет в Струмяни даде съгласие да се регистрира ново общинско ВиК предприятие. Това решение бе взето последното редовно заседание през април. Предприятието ще извършва дейностите по стопанисване, поддържане и експлоатация на ВиК системите и съоръженията, както и предоставяне на ВиК услуги на потребителите и всички други дейности разрешени от закона. Местният парламент възложи на кмета на общината - Емил Илиев, и на председателя на ОбС - Златка Яневска, да приложат всички законови възможности и дейности и да регистрират новото общинско предприятие „Водоснабдяване, канализация и строителство”.

На сесията си през март местните парламентаристи решиха община Струмяни да предприеме действия за излизане от Асоциацията по ВиК. Местните жители негодуват от драстичното увеличение на цената на водата, след като живителната течност от 60 стотинки за кубик скочи на 1,62 лева за кубик.

„На практика до края на 2018 г. всички дейности се изпълняваха от общинския оператор „ВиК-Стримон” ЕООД. Сега целта е отново да структурираме такова общинско предприятие. Цената на водата за кубик обаче няма как да е пак 60 стотинки, но увеличението ще е с около 20 стотинки  - 80 стотинки за кубик без ДДС”, твърдят общински съветници

 

Коментари към новината

Още новини от Общество