Петрички зеленчукопроизводители: Вносът на евтини зеленчуци ни съсипва и фалира

Петрички  зеленчукопроизводители: Вносът на евтини зеленчуци ни съсипва и фалира

Зеленчукопроизводители от района на Сандански и Петрич протестираха  срещу ниските изкупни цени на оранжерийни домати и срещу вноса,който подбива родната продукция. Цената на зеленчука е по-ниска спрямо миналата година, като причина производителите посочват вносът на домати от съседна Гърция ,Турция и Македония.

Най-най-голямата зеленчукова борса край Петрич-Кърналовската, българските домати се търгуват за 1,10 лв., а на съседната , която продава само вносни-цената на едро на килограм е 60-70 стотинки. Производителите искат държавата да наложи защитни мита, субсидиите да бъдат равни за всички държави-членки на ЕС.

Те се оплакаха,че само за три дни цената на българския розов домат е паднала с един лев,защото никой не купува. Производителите обясниха,че себестойността на доматите е 90 стотинки и да работят за 10 стотинки отгоре било равносилно на фалит.

В района на Петрич и Сандански стотици жители построиха оранжерии, но при тези цени, те ще започнат да затварят, казаха протестиращите.

Според тях държавата трябва да задължи големите вериги да им изкупува поне 50% от продукцията. Хората се оплакаха и от търговски шмекерии, гръцката продукция например масово се продава в търговската мрежа с надпис –български домат,защото хората търсят предимно родното.

Коментари към новината

Още новини от Бизнес