Граничари от Гърция впечатлени от Хераклея Синтика

Граничари от Гърция впечатлени от Хераклея Синтика

Служители на Гранично полицейско управление – Петрич и техни колеги от Гърция разгледаха с интерес резултатите от разкопките в Хераклея Синтика. Археологът Борис Борисов засне как ръководителят на обекта доц. д-р Людмил Вагалински изнася импровизирана лекция и отговоря на въпроси, включително къде отиват находките. Гърците  останаха изненадани, че всичко остава в Петрич, а не се носи в столицата. И похвалиха решението да не се бърза с реконструкцията, а да се пази автентичният вид на останките от античния град.

Гръцките граничари бяха впечатлени от най-атрактивните находки - три лъвски глави, статуята на римски магистрат и мраморна глава на неизвестна руса римлянка.

Припомняме, в Хераклея Синтика археолозите разкриха най-масивното градско строителство у нас от 3-4 век след Христа. Почти са запазени част от форум, базилики, магазини и светилища. Строителството е извършено в периода 270-350 година, има силно изразени елинистически традиции. Никъде в България няма така плътно изградена архитектура – базилика, стъпала, форум, магазини, светилища, пак стъпала и отново базилика.

В музея на открито в Хераклея Синтика посетителите могат да разгледат специално създаден лапидариум, където са подредени камъни с археологическо значение, статуи, каменни плочи с епиграфски надписи, архитектурни детайли като колони, фризове, капители, корнизи.

Разкопките в античния град продължават и този сезон. Преди дни правителството отпусна близо 1 500 000 милиона лева за цялостно асфалтиране на пътя от село Рупите към Хераклея Синтика, който е с дължина 2,5 километра.

В бюджета на Петрич за тази година са заложени и средства за благоустрояване на пътя от минералните извори в местността Рупите до античния град.

 

Коментари към новината

Още новини от Любопитно