На ГКПП-Кулата предстои реконструкция за 4 млн.лева

снимка Пирин нюз. Така изглеждат в момента тоалетните на европейското ГКПП
снимка Пирин нюз. Така изглеждат в момента тоалетните на европейското ГКПП

7 месеца след като намери кой да ремонтира ГКПП – Кулата, Агенция „Митници” се реши и започна да търси и разрешителни за планираните ремонтни дейности. На 7 юни т.г. тя получи и първото одобрение от РИОСВ – Благоевград да стартира проектиране и СМР, включващо частична реконструкция на гранично-пропускателния пункт с Гърция, целящ повишаване на пропускателната способност на пункта и осигуряване на необходимите условия за изпълнение на функциите и задачите на митническата администрация, свързани с контрол на стоки и товари.
На Кулата предстои голям ремонт, включващ демонтаж на старата електронна везна на входа Гърция – България и оформянето му заедно с ТИР паркинга, реконструкция на трафопоста, доставка и монтаж на дизелов агрегат, изграждане на нови кабелни връзки и електрически табла в целия пункт, изграждане на слаботокови кабелни връзки за интернет, демонтаж на старите кабини и доставка и монтаж на 28 нови кабини за ГД „Гранична полиция”, НАП и Агенция „Митници“, рехабилитация на сондажния кладенец и промишления водопровод за напояване на зелени площи и пожарна защита, реконструкция на противопожарен резервоар, изграждане на нова рентгенова площадка и осветление, реконструкция на съществуващия навес, рехабилитация на асфалтовата настилка /около 15 000 кв.м/, изграждане на локална пречиствателна станция за отпадни води, както и нова ограда от страната на жп линията /ламаринена, с височина 2 м и дължина 250 м/, поставяне на още 100 м ограда пред търговските обекти, ремонт на покривите на 5-те административни сгради, реконструкция на партерните етажи на 2 от тях и обособяването им в офиси, демонтаж на 4 повдигнати кантари и изграждане на нови такива на нивото на пътното платно, поставяне на нови указателни и информационни табели, указващи посоката на движение, реконструкция на подземни гаражи и складове, на метални заграждения, тротоари и циментови площадки, доставка и монтаж на система за пожароизвестяване, нови светофарни уредби, и не на последно място – основен ремонт на 4-те външни и вътрешни тоалетни, които са в повече от окаяно състояние.

Припомняме, че когато миналата година през февруари Агенция „Митници” обяви обществена поръчка за този ремонт, прогнозната цена бе 1,5 млн. лв. без ДДС, но през октомври я възложи на победителя в процедурата срещу 3 245 520 лв. без ДДС. С тези пари трябва да се справи консорциум ДЗЗД „Митар 2018”, в който участват “Билдинг Комфорт” ЕООД на Борислав Атанасов /един от строителите на оградата с Турция/, “Инжстройинженеринг” ЕООД /на варненеца Пламен Стилянов/ и “Т и Т Инженеринг” ООД /на софиянците Трайчо Попов и Антоанета Сиврева/. Агенцията разкри, че другите двама участници в поръчката – благоевградската „Растер юг” и Обединение “Геопът Кулата” (консорциум между “Геострой” АД, “МС Прайм Студио” ЕООД и “Илия Бурда” ЕООД), били отстранени заради съществени пропуски в критериите за подбор и в техническото предложение, но не даде яснота защо се е съгласила на двойно по-висока оферта от прогнозната.

Иначе ремонтът е доста належащ, като се има предвид, че на КПП-то през годините са извършвани множество частични ремонти, но като цяло състоянието му е много далеч от един съвременен граничен пункт. Една от причините е обърканата собственост – половината сгради се стопанисват от Гранична полиция, а другата половина – от Агенция „Митници”, собствеността на земята пък е поделена между община Петрич и БДЖ.

Нещата на ГКПП – Кулата са на път да се отпушат тази година, но тези на другия граничен пункт в Благоевградско – КПП „Станке Лисичково” до с. Логодаж, забуксуваха. Пунктът, който е на 20 км западно от Благоевград и на 10 км източно от македонския град Делчево, е с малка пропускателна способност, защото има само по едно трасе на входа и на изтока, няма нито тоалетна, нито място, откъдето минаващите могат да си купят кафе и вода. Абсолютновсички сгради и съоръжения са морално остарели, с изпопадала мазилка и ръждясали ламарини, и в момента КПП „Станке Лисичково” е най-зле изглеждащият пункт на територията на цялата страна.  

На 2 август миналата година премиерът Бойко Борисов на събитие в Благоевград обеща на премиера на Македония Зоран Заев, че ще разпореди в най-кратки срокове да започне ремонт на КПП „Ст. Лисичково” и 2 месеца по-късно митниците обявиха поръчка за цялостната му реконструкция с прогнозна стойност 3 млн. лв. без ДДС. В нея бе предвиден демонтаж на масивната двуетажна административна сграда и грозния метален навес, слагане на нови електронна везна и рампа, бариери, тротоарни настилки, светофарни уредби, бетонни бордюри, работни кабини и др. В документацията изрично бе отбелязано, че към момента на откриване на обществената поръчка за „Станке Лисичково” не е осигурено финансирането й. Преди агенцията да намери парите обаче, поръчката бе прекратена заради вкарано ново изискване към изпълнението на халето за рентгенова митническа проверка.

Въпреки че през февруари т.г. евродепутатът Андрей Новаков обеща на кмета на Делчево Горан Трайковски до пролетта да започне ремонтът на пункта, вече е лято, а Агенция „Митници” още не е обявила нова поръчка. Замразено е и търсенето на строителен надзорник на КПП „Ст. Лисичково”, за което са предвидени още 80 000 лв. без ДДС.

Пунктът на границата ни с Македония явно ще си остане в настоящия плачевен вид и тази година, но пък и той, и ГКПП – Кулата вече си имат избран охранител. Това е Агенция за сигурност „Скорпио” ООД, която през февруари спечели поръчката на митницата на стойност 1 230 776 лв. без ДДС. Създател на тази агенция е бившият заместник-министър на МВР по време на Тройната коалиция Камен Пенков, който в кабинета на Орешарски беше щатен сътрудник на Румен Петков.

 ВАНЯ СИМЕОНОВА,в.Струма

Коментари към новината

Още новини от Общество